KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Očekuje nas pad cijena i smanjeni broj transakcija

04.12.2023

Pred nama je godina puna izazova. Prema prikupljenim podatcima i analizama očekuje nas pad cijena i smanjeni broj transakcija. Analizirajući dinamiku na tržištima koja nas najviše intrigiraju, postaje očito da se neizbježno približava razdoblje recesije. Ostaje nejasno u kojem obliku će se manifestirati i koliko će biti intenzivna, no njezini počeci već su prisutni na tržištu nekretnina. U prvih pola godine 2023., prodaja stambenih jedinica u Zagrebu bilježi pad od 23 % u usporedbi s istim razdobljem 2022. godine, dok se na nacionalnoj razini taj pad kreće oko 10 %. Ovaj trend jasno se reflektira i tijekom drugog polugodišta, a očekuje se da će se nastaviti i u idućoj godini. 

Očekuje nas pad cijena i smanjeni broj transakcija

Unatoč tome, trenutačno se još ne odražava na dinamiku cijena, jer proces prilagodbe traje dulje i odvija se sporije. Ključna činjenica za naše tržište nekretnina jest da su stranci prošle godine sudjelovali u čak 37 % transakcija, s naglaskom na Nijemce, Slovence i Austrijance. Međutim, u prvih šest mjeseci ove godine, taj postotak je smanjen za 10 %, pri čemu su Austrijanci kupili čak 30 % manje nekretnina. To jasno ukazuje na povezanost našeg tržišta s europskim. 

Iako se ne predviđa značajan opći pad cijena nekretnina, neminovna je korekcija kod pojedinih, posebice starijih, nekretnina čije su cijene, uslijed velike potražnje, često bile nerealno visoke. Stabilnost našeg tržišta nekretnina podržava niska kamatna stopa na stambene kredite u Europskoj uniji te obećanje da neće naglo rasti. Obnova nakon potresa generira snažnu gospodarsku aktivnost, no građevinska industrija suočava se s problemima vezanim uz nedostatak radne snage i prekomjernu potražnju. Sve dok turistička sezona ostaje uspješna, očekuje se kontinuirano funkcioniranje tržišta nekretnina. 

Očekuje nas pad cijena i smanjeni broj transakcija:

Izdanje državnih obveznica i rast kamatnih stopa na štednju smanjit će pritisak na kupovinu nekretnina

od strane građana koji su proteklih godina preusmjerili svoj kapital s štednje na nekretnine zbog minimalnih prinosa na štednju. 

Sada se paradigma mijenja jer, uzimajući u obzir cijene nekretnina i prihode od najma, nacionalne obveznice izgledaju privlačnije kao investicija. Budući da su investitori posljednje dvije godine bili glavni pokretač kupnje, to će utjecati na broj transakcija i dinamiku cijena. Unatoč tome, općenito se ne očekuje značajan pad cijena nekretnina, već je predviđena korekcija pojedinih, posebice starijih nekretnina, čije su cijene bile nerealno visoke zbog velike potražnje. 

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.