KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Fitch potvrđuje pozitivan trend: Hrvatska dobila poboljšane izglede

09.10.2023

Fitch potvrđuje pozitivan trend u Hrvatskoj dodjeljivanjem rejtinga ‘BBB+’ što je promijenilo izglede sa stabilnih na pozitivne. Istaknuli su izvanredan oporavak gospodarstva nakon pandemijskog šoka, što ju je dovelo na vrh EU-a, te smanjenje javnog duga. Fitch je prvi put podigao ocjenu Hrvatske na ‘BBB+’ u srpnju prošle godine, nakon što je zemlja postala članicom eurozone, uz stabilne izglede. U listopadu iste godine su potvrdili rejting i izglede, ali su tada upozorili na moguće usporavanje gospodarskog rasta u 2023. zbog inflacije i slabijeg rasta u eurozoni. 

Fitch Potvrđuje Pozitivan Trend Hrvatska Dobila Poboljšane Izglede za Rejting 1

Ovoga puta, Fitch je dodatno poboljšao izglede, istaknuvši da je hrvatsko gospodarstvo ostvarilo značajan oporavak nakon pandemijskog udara i trenutno se nalazi na drugom mjestu u EU po stopi kumulativnog oporavka. Realni bruto domaći proizvod (BDP) viši je za čak 13 % u usporedbi s četvrtim tromjesečjem 2019., dok je razina dohotka na kraju prošle godine zaostajala za prosjekom EU-a za 27 %. 

U naredne tri godine, hrvatsko gospodarstvo bi trebalo ostvarivati prosječan godišnji rast od 2,7%, što je znatno iznad očekivane prosječne stope rasta u eurozoni od 1,1%. Glavni poticaj ovom predviđenom rastu bit će domaća potražnja, uz stabilan rast stvarnog raspoloživog dohotka koji će poticati osobnu potrošnju. Također se očekuje da će ulaganja rasti zbog povećanog povlačenja sredstava iz fonda NextGenerationEU.

Fitch potvrđuje pozitivan trend:

Iako postoje određeni rizici, kao što su inflacija i usporavanje vanjske potražnje, javni dug u odnosu na BDP trebao bi se značajno smanjiti na 62,1% u ovoj godini, u usporedbi s 68,8% u 2022.

Očekuje se nastavak smanjenja duga u idućim godinama, iako sporijim tempom, odražavajući sporiji rast nominalnog BDP-a i očekivane viškove u bilanci plaćanja. Do 2027. godine, očekuje se da će se javni dug smanjiti ispod razine od 55% BDP-a, što je sadašnji medijan u skupini zemalja s rejtingom ‘BBB’.

Također, očekuje se da će proračun u ovoj godini zabilježiti manjak od 0,4% BDP-a, što je znatno manje od onoga što se očekivalo u travnju. Izrazito povoljni rezultati proračuna u prvoj polovini 2023. godine potaknuti su visokom inflacijom i očekuje se da će se potrošnja povećati zbog indeksacije mirovina, nedavno usvojenih potpora te povećanja plaća u javnom sektoru.

U 2024. godini, proračunski prihodi bi trebali biti nešto niži zbog sporijeg nominalnog rasta i promjena u oporezivanju osobnog dohotka i smanjenju doprinosa. S druge strane, potrošnja će rasti zbog povećanja plaća u javnom sektoru, “socijalne potrošnje” i većih kapitalnih ulaganja. Postoji i umjereni rizik od dodatnog povećanja potrošnje zbog izbora, s predviđenim povećanjem proračunskog manjka u idućoj godini na 1,6% BDP-a, koji bi se zatim u 2025. trebao smanjiti na 0,8% BDP-a. 

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.