KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Dizanje kredita: Što je sve potrebno znati?

06.12.2021

Dizanje kredita nikada nije laka odluka, a ne bi trebala biti ni ishitrena. Prije negoli se odlučite za taj korak nužno je dobro se informirati oko mnogo toga kako se ne biste doveli u neželjenu situaciju. Mnogo je faktora koji utječu na to možete li uopće podići kredit i koliko dugo ćete taj kredit otplaćivati. Bilo bi dobro zapitati se imate li uistinu potrebu dizati kredit, a nakon što odgovorite na to pitanje potrebno je savjetovati se sa stručnjakom kako biste odabrali kredit koji će vam se dugoročno najviše isplatiti.

Informiranje i dizanje kredita
Informiranje i podizanje kredita

Ukoliko se odlučite za dizanje kredita osobito pripazite na sljedeće i postavite si ova pitanja:

1.) Imate li stabilne prihode i siguran posao?
2.) Možete li si priuštiti željeni kredit?
3.) Bi li bilo pametnije podići kredit u manjem iznosu od onog planiranog?
4.) Ako uzmete kredit na dulji period (20 ili 30 godina) možete li sa sigurnošću reći da ćete zarađivati onoliko koliko i u trenutku podizanja kredita te biti u mogućnosti redovno ga vraćati?
5.) Što će se dogoditi ako vam se prihodi u budućnosti smanje za recimo 20%? Hoćete li i dalje moći otplaćivati kredit, a da to ne ugrozi život na kakav ste naviknuti?
6.) Posjedujete li neku dodatnu imovinu koja se može teretiti u slučaju da izgubite posao?
7.) Informirajte se o tome koja je razlika između efektivne i nominalne kamatne stope
8.) Je li za vas bolje odabrati promjenjivu ili fiksnu kamatnu stopu?
9.)  Što je pametnije – dizanje kredita u kunama ili stranoj valuti?
10.) Koja je razlika između rate i anuiteta?
11.) Ostali troškovi koji će doći s dizanjem kredita, a koje je lako previdjeti

Na prvih 6 pitanja možete odgovoriti samo vi i bit će potrebno da sjednete i prikupite sve podatke kako vam ništa ne bi promaknulo i kasnije stvaralo probleme. Dizanje kredita velika je odluka, stoga uzmite si dovoljno vremena i potrudite se da sva vaša dokumentacija bude na jednom mjestu kako biste je mogli detaljno pogledati i zatim odlučiti što želite učiniti. 

Dizanje kredita:

Sustav kreditiranja nastao je u staroj Grčkoj i Rimu prije 3000 godina.

Efektivna kamatna stopa

Ona kamatna stopa u koju banke, osim kamate na glavnicu, uračunavaju i ostale troškove kod obrade kredita koji dolaze uz kredit te je realnija brojka.

Nominalna kamatna stopa

Osnovna kamatna stopa koja se obračunava na kredite i gotovo uvijek odnosi se na godišnju kamatnu stopu.

Promjenjiva kamatna stopa

Radi se o kamatnoj stopi koja je podložna promjenama što je najlakše objasniti na sljedeći način – jednom kada kamate na tržištu krenu rasti prema povijesnim prosjecima će se isto dogoditi i vašoj rati kredita.

Promjenjiva kamatna stopa

Kamatna stopa koja nije promjenjiva i njezina visina definirana je ugovorom, (visina ostaje ista tijekom cijelog vremena otplate kredita).

Dizanje kredita u kunama ili stranoj valuti?

Dizanje kredita u valuti u kojoj ne zarađujete novac nosi određene rizike. Banka će Vam uz kredit s deviznom klauzulom uvijek ponuditi manju kamatu jer s aspekta banke taj im kredit nosi i manje rizika koji su u ovom slučaju prebacili na korisnika tako da svakako dobro razmislite. Pretpostavlja se da će Hrvatska uskoro ući u Eurozonu, odnosno zamijeniti kunu eurom tako da tečaj svakako ne bi trebao fluktuirati do tada. Možda ne bi bila loša ideja uzeti nižu kamatu na kredit, odnosno kredit vezan uz eure, ako je razlika u kamatama osjetna.

Rata

Radi se o načinu otplate kredita u kojem je unaprijed definiran fiksni iznos glavnice koji se otplaćuje, a dospjeli iznos kamate obračunava se prilikom svakog sljedećeg dospijeća na preostali iznos glavnice. Rezultat su nejednaki iznosi otplatnih obroka tijekom cijelog razdoblja otplate.

Anuitet

Predstavlja određeni jednaki novčani iznos tijekom razdoblja otplate kredita za vrijeme primjene iste visine kamatne stope. Svaki mjesečni anuitet sastoji se od kamate i glavnice, a omjer iznosa glavnice i kamate sadržane u anuitetu mijenja se na način da se s povećanjem broja otplaćenih anuiteta udio glavnice povećava. Udio kamate se smanjuje, odnosno na početku otplate kredita u anuitetu je veći udio kamate u odnosu na glavnicu.

Ostali mogući troškovi

Jedan od najčešćih dodatnih troškova su troškovi obrade kredita te razni instrumenti osiguranja koji se plaćaju, u većini slučajeva ukoliko želite podići kredit u banci koja nije vaša matična – moguće je da će se od vas tražiti da tamo otvorite račun, a vođenje svakog otvorenog računa banka naplaćuje, a bilo bi dobro kada biste uspjeli dogovoriti da vam se kredit isplati taman prije dospijeća prve rate ili anuiteta (razlog je interkalarna kamata koju ćete morati platiti za korištenje kredita od isplate pa do plaćanja prve rate)

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.