KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Zabilježen velik rast cijena nekretnina u EU u posljednjih 10 godina

15.01.2024

U proteklih 10 godina je zabilježen velik rast cijena nekretnina u EU, čak mnogo veći nego u Republici Hrvatskoj. Iako se na temelju cijena nekretnina može činiti da je Hrvatska apsolutni lider u njihovom rastu, najnoviji podaci Eurostata otkrivaju da je situacija znatno lošija u nizu zemalja. Od 2010. godine, cijene nekretnina u Estoniji su porasle za 210%, u Mađarskoj za 185%, a u Litvi za 156%. 

Zabilježen velik rast cijena nekretnina u EU u posljednjih 10 godina

Hrvatska, s rastom cijena od 63%, nalazi se nešto iznad prosjeka Europske unije, koji iznosi 49% za navedeno razdoblje. Samo tri zemlje su doživjele prosječan pad cijena nekretnina od 2010. godine – Italija (8 %), Grčka (14 %) i Cipar (2 %). 

Budući da je ekonomska kriza u Hrvatskoj trajala duže nego u ostatku Europe, što je rezultiralo padom cijena nekretnina sve do 2015. godine, istraženo je kako su se te cijene mijenjale od tada do kraja trećeg kvartala 2023. godine. 

Zabilježen rast cijena nekretnina u EU:

U tom razdoblju, cijene nekretnina u Hrvatskoj su porasle za visokih 80%, što je iznad prosjeka Europske unije od 48,9% za isti period. No, čak i kada se analizira razdoblje od 2015. godine, deset zemalja Europske unije ostvarilo je veći postotak rasta cijena od Hrvatske.  

Rekorder među njima je Mađarska s porastom od 167%. Litva je slijedi s povećanjem cijena od 117%, dok Češka bilježi također visokih 112%. Najmanji porast cijena nekretnina od 2015. godine zabilježen je u Finskoj – samo 4,5%. 

U većini zemalja u proteklim godinama, porast cijena najma bio je manji od rasta cijena nekretnina. Od 2010. godine, jedine su cijene najma rasle brže od cijena nekretnina u Estoniji, Litvi, Poljskoj, Irskoj, Sloveniji, Rumunjskoj, Finskoj, Cipru i Italiji. Najznačajniji porast zabilježen je u Estoniji (218%), Litvi (170%) i Irskoj (100%). 

Od 2015. godine do trećeg kvartala 2023. godine, cijene najma najviše su porasle u Mađarskoj (72%), Litvi (69%) i Sloveniji (68%), dok su na razini Europske unije porasle samo za 14%. U Hrvatskoj su u istom razdoblju cijene najma porasle za 21%.  

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.