KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Trenutna situacija na tržištu nekretnina

02.10.2023

Na tržištu nekretnina bilježimo trend rasta cijena, smanjenje broja dostupnih stanova i dugotrajni nedostatak stručnih radnika. Tržište nekretnina i visoke kamate postavljaju izazov, no nude i priliku: kako iskoristiti kredite za ostvarenje stambenih snova. Visoke cijene nekretnina u oglasnicima, kamatne stope te rast cijena građevinskih materijala uz kroničan nedostatak stručne radne snage potiču razmišljanje mnogih – je li bolje financirati kupnju stana kreditom banke ili se upustiti u avanturu gradnje? 

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom tromjesečju ove godine porasle za dva posto u odnosu na kraj prethodne godine, a u usporedbi s istim razdobljem lani, zabilježen je skok cijena od čak 14 %, čime se Hrvatska ističe u EU kao lider u rastu cijena po kvadratnom metru. Mediji često izvješćuju o dinamici tržišta nekretnina gdje cijene rastu zbog ograničene ponude i snažne domaće i strane potražnje potaknute kombinacijom inflacije i uvođenja eura. Unatoč tim izazovima, krediti ostaju pouzdan način ostvarivanja stambenih snova, pružajući mogućnost pristupa domu i investiranja u budućnost. 

Trenutna situacija na tržištu nekretnina

Iako su najnoviji dostupni statistički podaci prikazivali daljnji rast pritisaka na tržištu nekretnina, situacija se polako mijenja. Naime, cijene novih stambenih nekretnina krajem ožujka bile su u prosjeku 0,9 % više nego krajem 2022., a na godišnjoj razini čak 7,7  %  više. S druge strane, već izgrađeni objekti bilježe još brži rast cijena, s porastom od 2,2  % na kvartalnoj razini i čak 15  % na godišnjoj razini. Ovaj ubrzan rast cijena posljedica je nedostatka dostupnih stanova i kuća na tržištu. 

Trenutna situacija na tržištu nekretnina:

Međutim, početak ovogodišnjeg razdoblja donio je i prve naznake promjena, posebno zbog zatezanja monetarne politike u Europi i porasta kamatnih stopa.

Iako su promjene zasad male, već su primjetne. Na primjer, nakon smanjenja volumena transakcija prošle godine, ove godine su cijene u glavnim gradskim područjima počele padati. Unatoč tome što su cijene u Zagrebu tijekom godine porasle za 14,7  %, na tromjesečnoj razini zabilježena je korekcija od 0,3  %. S druge strane, na jadranskoj obali, gdje su inozemni kupci značajan faktor, cijene su i dalje rasle, s povećanjem od 3,6  %  kvartalno i 13,2  %  godišnje. 

Makroekonomsko okruženje ima značajan utjecaj na situaciju, a posebno se ističu više kamatne stope. Važno je napomenuti da, barem za sada, dužnici nisu osjetili snažno povećanje referentnih kamatnih stopa iz Europe. Čak su i cijene stambenih i potrošačkih kredita u Hrvatskoj među najnižima u eurozoni. Ovo je rezultat raznih faktora, uključujući smanjenje rizika zbog uvođenja eura, obilje likvidnosti, stabilnost depozitnih banaka, nizak omjer kredita i depozita, te činjenicu da se često koristi fiksna kamatna stopa pri odobravanju kredita. 

Paradoksalno, kamatne stope na stambenim kreditima u Hrvatskoj su niže od prosjeka u eurozoni. Prema Europskoj središnjoj banci, u srpnju je prosječna kamata na stambene kredite za kupnju nekretnina u Hrvatskoj iznosila 3,25  % , dok je u eurozoni iznosila 3,79 %. Na primjer, u Italiji je kamata bila 4,19 %, u Sloveniji 4,07 %, a u Njemačkoj 4,02 %. Važno je napomenuti da treba oprezno uspoređivati ove brojke s drugim zemljama, jer se situacija može razlikovati, osobito uzimajući u obzir programe subvencioniranja kamatnih stopa koji su možda bili na snazi. Utjecaj najavljenog ukidanja takvih programa na cijene stambenih kredita ostaje neizvjestan. 

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.