KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Sve više stranaca vlasnici nekretnina u Hrvatskoj

13.05.2024

Vlasnici nekretnina u Hrvatskoj sve su više stranci, a prema trenutnim podatcima čak 40 % nekretnina kupuju upravo oni. Cijene nekretnina u Hrvatskoj su već neko vrijeme izvan kontrole, postajući potpuno nedostupne prosječnom pojedincu. O ovom pitanju su za HRT razgovarali Lana Mihaljinec Knežević, članica predsjedništva sektora nekretnina Hrvatske gospodarske komore, te Branko Papeš, stručnjak za nekretnine i vlasnik agencije.

Mihaljinec Knežević ističe izuzetno visok udio stranih kupaca na obali. “Hrvatska je atraktivna turistička destinacija, pa stranci kupuju nekretnine kao investiciju. Jedan od razloga je mogućnost ostvarivanja značajnih prihoda kroz turistički najam, koji je oporezivan na niskoj razini”, objašnjava. 

Sve više stranaca vlasnici nekretnina u Hrvatskoj

Ona također naglašava da ovo stvara ozbiljne izazove za obalne gradove, pogotovo one s visokim obrazovnim institucijama. Nepriuštivost postaje sve veći problem, osobito za lokalno stanovništvo. “Svake je godine sve više mladih ljudi koji si ne mogu priuštiti vlastiti dom”, ističe. Dodaje da je potražnja za stanovima velika, dok ponuda ne uspijeva pratiti tempo. “Prosječnom građaninu s prosječnim primanjima nedostaje adekvatnih opcija”, naglašava. 

Sve više stranaca vlasnici nekretnina u Hrvatskoj:

Razmatrajući tržište prije i poslije pandemije, Mihaljinec Knežević ističe kako problem leži u nediferenciranju između rabljenih stanova i novogradnje.

Visoke cijene u novogradnji povlače za sobom rast cijena i kod rabljenih stanova. Ipak, primjećuje da se tempo rasta cijena usporava. Dodaje kako se Hrvatska svrstava među 30 % najskupljih mjesta za život u EU. Ipak, razina priuštivosti nije znatno drugačija u usporedbi s ostatkom Europe. “Zadar se ističe kao najskuplji grad za kupnju nekretnina u Hrvatskoj. Prosječan građanin bi trebao odvojiti 17.9 godina svih prihoda kako bi mogao kupiti prosječnu nekretninu, dok je u Dubrovniku taj broj 16.9, a u Zagrebu 15.1 godina. No, čak i u Münchenu treba raditi 15 godina da bi se mogao priuštiti stan od 100 kvadrata, dok je u Rimu potrebno 15.7 godina. Najviše su cijene u Milanu s 19.6 i Beogradu s 19.4 godine”, istaknuo je.

“Mihaljinec Knežević je izjavila da je naše tržište nekretnina fenomen jer se često ne ponaša u skladu s makroekonomskim faktorima. Visoka stopa vlasništva proizlazi iz povijesnih činjenica o otkupu stanarskog prava”, dodaje. 

Papeš smatra da bi država trebala poduzeti korake kako bi zaštitila građane od rasta cijena nekretnina, dok Mihaljinec Knežević dodaje da Hrvatska uopće nema jasno definiranu stambenu politiku. Na pitanje zašto strani investitori kupuju nekretnine u Hrvatskoj, Papeš ističe kako je sigurnost na prvom mjestu, a potom kvaliteta života i blizina europskih destinacija. “Za strance koji kupuju nekretnine, Hrvatska je ‘best buy’ destinacija”, kaže. Papeš navodi i rezultate analize: “Uzmemo li u obzir prosječan stan od 50 kvadrata u Rijeci, 2004. godine mogao se kupiti za 65 tisuća eura, dok danas taj isti stan vrijedi oko 170 tisuća eura. To je porast vrijednosti od 165 %, a ako bi se taj stan stavio u najam, moglo bi se zaraditi još 112 tisuća eura”, izjavio je. 

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.