KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Rekordno ulaganje u nekretnine u Hrvatskoj

22.04.2024

Rekordno ulaganje u nekretnine zabilježeno je prošle godine – zaključak je takav jer je premašen petogodišnji volumen investicija. Prema podacima tvrtke CBRE, ulaganja u nekretnine u Hrvatskoj dosegnula su rekordnu razinu premašujući 500 milijuna eura. Ovaj rezultat gotovo je izjednačen s onim iz 2021. godine, čime je postavljen petogodišnji rekord. 

Rekordno ulaganje u nekretnine u Hrvatskoj

Godina 2023. bila je obilježena usporenim gospodarskim rastom, što je rezultiralo brojnim izazovima na tržištu komercijalnih nekretnina, posebno u Europi. Europsko tržište kapitalnih ulaganja doživjelo je značajan pad aktivnosti, no situacija je na tržištima jugoistočne Europe bila nešto drugačija. Aktivnost investitora i developera u regiji jugoistočne Europe ostala je relativno stabilna, s Hrvatskom, Slovenijom, Srbijom i Bugarskom bilježeći rast investicija veći od 80% u usporedbi s prethodnom godinom. 

godinom.

Ivana Rajković Špes iz CBRE-a ističe da su promjene u stopama prinosa na nekretnine bile manje izražene u regiji jugoistočne Europe, što, uz veliki potencijal za izgradnju modernih komercijalnih objekata, čini ovu regiju atraktivnom destinacijom za ulagače. Hrvatska je posebno istaknuta kao glavni nositelj investicijske aktivnosti u regiji, s gotovo polovicom udjela u ukupnom volumenu investicija. 

Rekordno ulaganje u nekretnine u Hrvatskoj:

Ova tema bit će središnja točka nadolazeće konferencije “Investment Forum”, koja će se održati 23. travnja u hotelu Esplanade Zagreb.  

Na konferenciji će se raspravljati o atraktivnosti hrvatskog tržišta za ulaganja te o očekivanjima u vezi s europskim trendovima. Ivana Rajković Špes će moderirati panel na kojem će sudionici raspravljati o perspektivama tržišta nekretnina u Hrvatskoj i šire. 

Najznačajniji rast investicija zabilježen je u turističkom sektoru, koji čini preko polovice ukupnog volumena investicija. Hrvatski turizam nastavlja rasti, privlačeći sve više posjetitelja i nudeći sve više smještajnih opcija. Također, industrijski sektor bilježi rast i privlači pažnju međunarodnih ulagača. Uredski prostor također je bio aktivno područje – u posljednjih pet mjeseci, tri glavne poslovne zgrade u Zagrebu promijenile su vlasnike, a CBRE je sudjelovao kao savjetnik u tim transakcijama, ističe Rajković Špes. 

Očekuje se da će aktivnost ulaganja u 2024. godini biti nešto niža zbog opreza investitora i posljedica koje su već primijećene na razvijenijim tržištima Europe. Više detalja o tome bit će raspravljeno na panelu “Je li Hrvatska otok u kontekstu ulaganja u nekretnine”, koji će se održati 23. travnja. 

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.