KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Rast cijena stanova u novogradnji ne popušta

11.03.2024

Rast cijena stanova u novogradnji još uvijek je zamjetan i prema trenutnom stanju na tržištu malo je vjerojatno da će se situacija mijenjati. Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u drugom polugodištu prošle godine prosječna cijena četvornog metra novih stanova koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe, isključujući POS, iznosila je 2359 eura. To predstavlja povećanje od 3,2 % u odnosu na drugo polugodište 2022. godine. S druge strane, prosječna cijena četvornog metra stanova iz programa društveno poticane stanogradnje (POS) u drugom polugodištu 2023. godine bila je 1280 eura. 

Rast cijena stanova u novogradnji još uvijek je zamjetan i prema trenutnom stanju na tržištu malo je vjerojatno da će se situacija mijenjati.

Tijekom cijele prošle godine, prosječna cijena stana dostigla je 2246 eura, što je povećanje od 2,65 %  u usporedbi s prethodnom godinom. Međutim, u odnosu na 2021. godinu, cijena četvornog metra povećala se za 23,4 %. U Zagrebu, prosječna cijena četvornog metra novog stana u 2023. iznosila je 2684 eura, što predstavlja povećanje od 4,1 % u usporedbi s prethodnom godinom. Za usporedbu, 2021. godine prosječna cijena novogradnje u glavnom gradu iznosila je 1947 eura. 

U drugom polugodištu prošle godine, prosječna cijena četvornog metra prodanog novog stana u Hrvatskoj porasla je za 1,8%, dosegnuvši 2.278 eura u usporedbi s istim razdobljem 2022. godine. U Zagrebu, prosječna cijena četvornog metra novog stana povećala se za 1,1%, dostigavši 2.762 eura, dok je u ostalim naseljima iznosila 1.966 eura, što predstavlja rast od 1%. 

Rast cijena stanova u novogradnji ne popušta:

Kada je riječ o prosječnoj cijeni četvornog metra novih stanova koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe, isključujući program POS-a, u drugom polugodištu prošle godine iznosila je 2.359 eura, bilježeći rast od 3,2% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije prema podacima DZS-a. 

U Zagrebu, cijena kvadrata porasla je za 0,7% na godišnjoj razini, dostigavši 2.762 eura, dok je u ostalim naseljima zabilježen rast od tri posto, s cijenom od 2.063 eura.

U drugom polugodištu prošle godine, prosječna cijena četvornog metra stanova iz programa društveno poticane stanogradnje (POS) porasla je za 13,2%, dosegnuvši 1.280 eura u odnosu na drugo polugodište 2022. godine.  

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u drugom polugodištu prošle godine u Hrvatskoj je prodano ukupno 2.017 novih stanova. Od tog broja, 773 stana prodana su u Zagrebu, dok su 1.244 prodana u drugim naseljima. Stanovi iz programa POS-a činili su 147 od ukupnog broja prodanih novih stanova, dok su trgovačka društva i druge pravne osobe prodala 1.870 stanova. 

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.