KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Potražnja za stambenim kreditima i dalje na zavidnoj razini

06.06.2022

Potražnja za stambenim kreditima i dalje ne jenjava unatoč inflaciji i skorom uvođenju eura upravo zbog državnog sufinanciranja. RBA banka provela je analize u kojima se došlo do zaključka da je tijekom 2021. godine dinamiku rasta kredita stanovništvu predvodilo stambeno kreditiranje. Državnim mjerama za subvenciju stambenih kredita i povijesno niskim kamatnim stopama na kredite privučeno je mnogo mladih obitelji koje si žele priuštiti vlastitu nekretninu. Osim stambenih, došlo je i do sve veće potražnje za potrošačkim kreditima. To se događa zbog rasta cijena roba i usluga, sukladno jačanju inflacije.

Potražnja za stambenim kreditima i dalje na zavidnoj razini

Ukupni krediti koje su podizali građani Republike Hrvatske krajem veljače premašili su 142 milijarde kuna što predstavlja rast za 0,3 posto u odnosu na siječanj te 3,8 posto u odnosu na veljaču 2021. Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima krajem veljače iznosio je 54 %.

Stambeni krediti su s iznosom od 68,3 milijardi kuna na kraju veljače bili za 0,5 posto viši u odnosu na siječanj. Rast ovih kreidta primjetno je manji nego što je bio tijekom provedbe novoga kruga programa državnog subvencioniranja stambenih kredita. Rast stambenih kredita usporio se s 8,1 % u siječnju na 7,7 % u veljači.  Gotovinski nenamjenski krediti su u veljači dosegli razinu od 53,4 milijardi kuna, a godišnja se stopa rasta ubrzala na 2,5 %. Pozitivne godišnje stope rasta gotovinskih nenamjenskih kredita traju od srpnja prošle godine.

Stambeni krediti

Prema procjeni središnje banke, tijekom veljače ove godine nastavio se blagi rast stambenih (0,2 milijardi kuna) i gotovinskih nenamjenskih kredita (0,1 milijardi kuna). Na godišnjoj razini potražnja za stambenim kreditima nastavila su usporavati, a potražnja za nenamjenskim gotovinskim malo se ubrzala. 

Potražnja za stambenim kreditima:

Godišnji rast ukupnih kredita stanovništvu ostao je na razini iz prethodnog mjeseca, +4,4 %.

Smanjenje optimizma kod potencijalnih potrošača kredita loše utječe na potražnju za srednjoročnim potrošačkim kreditima, ali rast potrošačkih cijena u odnosu na rast plaća i ostalih primitaka kućanstava održava potražnju za potrošačkim kreditima. Potražnja za dugoročnim stambenim kreditima ostaje se na visokoj razini upravo radi državne pomoći u vidu subvencioniranja otplate stambenih kredita za mlađe dobne skupine. Ono što možemo očekivati jest da bi se rast ukupnih kredita stanovništvu mogao kretati na razini inflacije.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.