KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Poskupljenje stambenih kredita zbog Euribora

03.10.2022

Poskupljenje stambenih kredita zbog kamatne stope prema kojoj europske banke međusobno posuđuju novac prilično je izvjesno. Uz Euribor vezan je i dio kredita, a ubrzano je počeo rasti još prije 6 mjeseci što je dovelo do prvih naznaka zaoštravanja monetarne politike. U posljednjem mjesecu Euribor je udvostručen – skočio je preko 1,5 %, a ekonomisti predviđaju rast preko 2 % do kraja ove godine. Ako to usporedimo s oko – 0,5 % do prije pola godine sasvim je jasno o kako se velikom i zabrinjavajućem skoku radi.

Poskupljenje stambenih kredita

Kućanstava u Hrvatskoj već se neko vrijeme brinu da bi moglo doći do naglog rasta otplata kredita. Potrošači su svjesni činjenice da dolazi vrijeme rasta kamatnih stopa što dovodi i do smanjenja udjela kredita s promjenjivim kamatnim stopama. Ako govorimo o postotcima možemo primijetiti da mnogo više građana ima fiksnu ili kombiniranu kamatnu stopu (62 %), a 38 % promjenjivu. Uz Euribor je vezano 17,7 % kredita što zapravo pokazuje smanjenje broja kredita vezanih za njega jer ta brojka označava 15 postptnih poena manje nego što je to bilo prošle godine. Nažalost, iako se može primijetiti značajna izmjena strukture parametara kamatnih stopa sasvim je vidljivo da mnogo građana i dalje otplaćuje kredite vezane uz Euribor.

Poskupljenje stambenih kredita:

62 % građana ima fiksnu ili kombiniranu kamatnu stopu.

HNB je objavila podatke prema kojima je javnost mogla saznati da u Hrvatskoj trenutno imamo 41.900 osoba koje duguju novac bankama, a koji imaju dugoročni stambeni kredit, te 34.638 dužnika s kreditom iz kategorije „ostali“, a uglavnom se odnose na gotovinske. Bankari za sada ipak ne žele širiti paniku niti objavljivati podatke o poskupljenjima u koja nisu u potpunosti sigurni pa su rekli da očekuju da će podizanje kamatnih stopa ECB-a utjecati i na kamatne stope u Hrvatskoj, ali zasad ne očekuju „kratkoročni i velik porast kamatnih stopa“. Ulazak Hrvatske u područje eurozone smanjuje regulatorni trošak i premiju rizika države. Ovime će biti ojačana i konkurencija na visoko likvidnom bankarskom tržištu Europske Unije.

Pretpostavlja se da će izgledno usporavanje gospodarstva ublažiti i rast kamatnih stopa. Prilikom posljednjeg usklađivanja kamatnih stopa s odabranim parametrima, uključujući i Euribor, neke naše banke klijentima su podigle kamatne stope za otplatu kredita, ali druge su zaključile da im se to ipak ne isplati pa su odustale. Skorija budućnost donijet će mnoge promjene – to je neminovno. Ono što je važno znati jest to da još uvijek ima vremena za prilagodbu i pripremu koja bi olakšala eventualne teške financijske situacije i poskupljenja.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.