KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Neravnoteža ponude i potražnje: Nedostatak komercijalnih nekretnina u Zagrebu

12.06.2023

Nedostatak komercijalnih nekretnina u Zagrebu postao je jednim od ključnih problema na tržištu nekretnina u posljednje vrijeme. Otprilike polovica velikih multinacionalnih kompanija planira smanjiti svoje uredske prostore u sljedeće tri godine jer porast rada na daljinu zbog pandemije nastavlja preoblikovati okruženje poslova. Prema globalnom istraživanju koje je proveo Knight Frank, u kojem je sudjelovalo 350 rukovoditelja nekretnina iz tvrtki koje zapošljavaju ukupno deset milijuna ljudi, najveća grupa koja želi smanjiti svoj uredski otisak ima za cilj smanjenje za 10 do 20 %.

Nedostatak komercijalnih nekretnina u Zagrebu

Rad od kuće postao je prevladavajuća praksa u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, tijekom pandemije, a donekle se nastavio i nakon službenog završetka zdravstvene krize. Iako je nekoliko istaknutih IT tehnoloških divova isprva najavilo trajni prijelaz na rad na daljinu, stvarnost se pokazala drugačijom, a većina tvrtki usvojila je hibridni model rada.

Tijekom ove tranzicije, menadžeri su prepoznali vrijednost zajedničkih uredskih prostora, poticanje interakcije zaposlenika i brojne prednosti koje fizički uredi nude u smislu produktivnosti i kreativnosti u poslovanju. To se očituje u naglasku na projektiranju uredskih prostora koji olakšavaju razmjenu znanja i iskustava, s modernim uredima koji imaju namjenske prostore za brainstorming, neformalne sastanke, velike konferencijske dvorane, pa čak i terase, objasnila je Nuccia Basanić, voditeljica posredovanja i savjetovanja u odjelu za komercijalne nekretnine u Colliersu.

Nedostatak komercijalnih nekretnina u Zagrebu:

U kontekstu Hrvatske, Basanić ističe da Zagreb trenutno raspolaže s ukupnim poslovnim prostorom od 1,5 milijuna četvornih metara, što ne zadovoljava postojeću potražnju. 

Slični trendovi vidljivi su i u Splitu, gdje potražnja znatno premašuje ponudu, posebice u segmentu “starijih nekretnina” koje su dostupne. Neujednačena ponuda i potražnja na tržištu poslovnih nekretnina primijećena je već godinama, a nedavni skok troškova izgradnje dodatno je utjecao na tu dinamiku. Kako bi se opravdala gradnja novih modernih poslovnih zgrada po sadašnjim troškovima, prosječna mjesečna najamnina trebala bi biti oko 15 eura po četvornom metru.

S obzirom na te okolnosti, postoji jasna potreba za razvojem nove ponude na tržištu. Slijedom toga, u srednjoročnom razdoblju očekuje se ulazak na tržište premium uredskih prostora po najvišim standardima.

Dok uvjeti za ponavljanje značajne krize iz 2000-ih zahtijevaju usklađivanje više faktora, Basanić tvrdi da je oprez bitan. Tržište je postalo razboritije zahvaljujući relativno nedavnom iskustvu, ali također se čini zdravijim i bolje pripremljenim da izdrži potencijalne krize.

Ipak, valja napomenuti da se u inozemstvu već poduzimaju koraci za zaštitu od potencijalnih kriza, a s obzirom na kašnjenje u prihvaćanju globalnih trendova u Hrvatskoj, očekuje se da će ovi vanjski događaji s vremenom utjecati i na domaće tržište, iako s određenim kašnjenjem.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.