KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Moguć Moguć pad cijena stanova u eurozoni??

05.06.2023

Pad cijena stanova u eurozoni mogao bi se dogoditi radi visokih kamatnih stopa koje ih čine nedostupnima većini građana. Europska središnja banka (ECB) upozorila je u srijedu da bi tržište nekretnina u eurozoni moglo svjedočiti turbulentnom padu, pri čemu će stanovi postati neprivlačni čak i ulagačima zbog visokih kamata. U svojoj procjeni financijske stabilnosti, ECB je istaknuo različite rizike, uključujući povećane troškove zaduživanja i sporiji gospodarski rast koji negativno utječu na poduzeća i kućanstva.

Pad cijena stanova u eurozoni

Od srpnja prošle godine ECB nastoji obuzdati inflaciju podizanjem kamata, a čini se da će se ta stroga monetarna politika zadržati i sljedećih mjeseci, navodi Reuters. Tržište nekretnina, koje je cvjetalo u eri dostupnih i pristupačnih kredita, sada počinje osjećati utjecaj najvećeg porasta kamatnih stopa u desetljećima.

“Gledajući unaprijed, pad cijena nekretnina mogao bi postati kaotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i eskaliraju teret kamata na postojeće hipotekarne zajmove”, upozorio je ECB. Banka je istaknula da ova situacija posebno pogađa zemlje u kojima prevladavaju hipotekarni krediti s promjenjivom kamatnom stopom, ne navodeći o kojim se zemljama radi.

Pad cijena stanova u eurozoni:

Prema podacima ECB-a koje navodi Reuters, Portugal, Španjolska i baltičke zemlje imaju najveći udio hipoteka s promjenjivom stopom.

Osim toga, ECB je upozorio da bi se regije u kojima su institucionalni ulagači stekli značajne pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle suočiti sa značajnijim posljedicama ako se kapital povuče. To uključuje Berlin, određene dijelove zapadne Njemačke, kao i glavne gradove poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dublina.

S pozitivne strane, ECB je istaknuo da kućanstva imaju koristi od snažnog tržišta rada, što ukazuje na to da će se manje pojedinaca vjerojatno susresti s poteškoćama u otplati hipotekarnih kredita zbog gubitka posla, kao što je navedeno u analizi.

Općenito, naglašena je potreba kreatora politika, investitora i pojedinaca da se oprezno kreću kroz razvoj stambenog tržišta eurozone, uzimajući u obzir potencijalne izazove koji proizlaze iz povećanja kamatnih stopa i njihovih posljedica za stabilnost i dostupnost nekretnina.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.