KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Kupnja stanova povoljnija nego ranijih godina

30.10.2023

Prema najnovijim podatcima sa stručnog skupa koji je organizirao Poslovni dnevnik doznajemo da je kupnja stanova danas povoljnija nego prije. Stručni skup “Tržište nekretnina 2024: trendovi i financiranje kupnje” donio je optimistične vijesti za potencijalne kupce nekretnina u Hrvatskoj. 

Prema najnovijim podatcima sa stručnog skupa koji je organizirao Poslovni dnevnik doznajemo da je kupnja stanova danas povoljnija nego prije.

Cijene stambenih kvadrata na hrvatskom tržištu nastavljaju konstantan rast, ali analize ukazuju na to da kupnja danas može biti povoljnija nego što se možda čini. Prema podacima Eurostata, Hrvatska se izdvaja kao predvodnica u rastu cijena nekretnina tijekom prvih šest mjeseci ove godine u Europskoj uniji. Unatoč padu broja transakcija, što postaje karakteristično za naše tržište nekretnina, cijene stanova, apartmana i kuća u 2023. godini i dalje ostaju stabilne, a za sada nema znakova njihovog značajnog pada. Tako, bez obzira na ove promjene, analize sa stručnog skupa sugeriraju da je trenutačno vrijeme povoljno za kupnju nekretnina. 

Ključni faktori koji čine kupnju povoljnijom uključuju uvjete kreditiranja, cijene nekretnina, povećanje plaća, inflaciju te kamatne stope. Na primjer, Hrvatska trenutno ima najniže kamatne stope u Europi za stambene kredite, što je rezultat njezinog ulaska u eurozonu. Čak i potencijalno povećanje kamatnih stopa na oročene štednje, koje bi moglo dovesti do rasta najma, ne bi trebalo bitno utjecati na klijente koji već otplaćuju svoje kredite.

Kupnja stanova povoljnija nego ranijih godina:

Jedan od zaključaka sa stručnog skupa je da se umjesto čekanja na potencijalne korekcije na tržištu, mladi koji razmišljaju o kupnji nekretnine trebaju usmjeriti prema budućnosti. 

To znači da trebaju procijeniti svoju kreditnu sposobnost prije nego se odluče na kupnju i ne smiju inzistirati na kupnji nekretnine koju si ne mogu financijski priuštiti. Važno je razmotriti sve troškove, kao i kvalitetu nekretnine u odnosu na vlastite potrebe i planove. Uz pomoć stručne analize koju nudi Nitor grupa, mladi kupci mogu pronaći najbolje rješenje za svoje potrebe.

Hrvatska donosi svoju prvu stambenu strategiju, što predstavlja značajan korak u kreiranju održive i pristupačne stambene politike. Stanovanje ostaje primarni zadatak svake vlade, a stambena politika treba omogućiti priuštivo stanovanje bez narušavanja tržišta. Stanje na tržištu nekretnina u Hrvatskoj je heterogeno, s velikim razlikama u cijenama kvadrata između različitih gradova. Analize pokazuju da je danas puno lakše kupiti stan nego prije 15 godina, uz niže kamatne stope i povoljnije uvjete kreditiranja. 

S obzirom na navedene čimbenike, kupnja nekretnine u Hrvatskoj može biti izuzetno privlačna opcija za mlade, pod uvjetom da pažljivo procijene svoje financijske mogućnosti i istraže tržište kako bi pronašli najbolje rješenje za svoje buduće stanovanje.  

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.