KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Hrvatska kao središte CEE regije?

18.12.2023

Hrvatska kao središte CEE regije – je li to nešto na što se može računati u skoroj budućnosti? Prema predsjedniku Uprave Erste banke, da! Hrvatska se trenutno ističe kao država s najpovoljnijim kamatnim stopama za građane, omogućavajući povoljnije podizanje stambenih kredita u usporedbi s Austrijom i Njemačkom. Tako se čini prema riječima predsjednika Uprave Erste banke, Christopha Schoefboecka, izrečenim na božićnom druženju s novinarima. 

Hrvatska kao središte CEE regije 1

Schoefboeck ističe da je značajan broj stambenih kredita koje nudi Erste banka fiksiran ili djelomično fiksiran, a udio loših kredita je trenutno ispod 3 %, što je najniže u povijesti. Ova situacija označava znatno povoljniji financijski položaj Hrvatske u usporedbi s prijašnjim godinama. 

I dok se raspravlja o središnjim bankama i njihovim mjerama u stezanju monetarne politike te potencijalnim posljedicama na gospodarstvo, Erste banka zadržava optimizam, uz oprez, prognozirajući da će središnje banke početi s ciklusom smanjenja kamatnih stopa krajem drugog kvartala sljedeće godine. 

Hrvatska kao središte CEE regije:

Schoefboeck naglašava da je ova godina bila izazovna, ali i uspješna za bankarski sektor, potvrđujući to rastom BDP-a među najvišima u EU. Bankarski korporativni sektor bilježi rast kreditiranja u 2023., a rast kredita također je prisutan u sektoru građanstva.  

Očekivanja Erste banke za hrvatsko gospodarstvo u 2024. uključuju rast od oko 2,5 %, dok će inflacija usporiti na oko 3,5 %. Unatoč rizicima iz globalnog okruženja i geopolitičkih nemira, članstvo u eurozoni i Schengenu ključno je za stabilnost, a brisanje tečajnog rizika pridonosi predvidljivosti i privlačnosti Hrvatske kao investicijske destinacije, prema glavnom ekonomistu Erste banke, Alenu Kovaču. 

U konačnici, riječi predsjednika Uprave Erste banke, Christopha Schoefboecka, o povoljnim kamatnim stopama u Hrvatskoj kao i optimistične prognoze za financijski sektor u narednim godinama, pružaju nadu u stabilan i održiv ekonomski rast. Povoljne kamatne stope, pogotovo fiksirane, čine stambene kredite privlačnijima, a s obzirom na povijesno niski udio loših kredita, hrvatsko gospodarstvo izlazi s pozitivnom slikom. 

Unatoč izazovima globalnog okruženja, Schoefboeck naglašava da članstvo Hrvatske u eurozoni i Schengenu pruža ključnu stabilnost. Brisanje tečajnog rizika otvara vrata predvidljivosti za građane, poduzetnike i strane kompanije, dodatno jačajući percepciju Hrvatske kao atraktivne investicijske destinacije. 

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.