KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Hoće li cijene stanova pasti?

20.11.2023

Je li moguće da će cijene stanova pasti? Agenti za nekretnine često upozoravaju da cijene koje se oglašavaju možda nisu uvijek pouzdane. Vladimir Đukanović, poznat i kao srpski Vuk s Wall Streeta, iznosi svoje prognoze, predviđajući pad cijena nekretnina s mogućim smanjenjem cijene po četvornom metru do 20 % iduće godine. Ove prognoze proizlaze iz opažanja financijskog savjetnika Đukanovića, koji primjećuje smanjenje aktivnosti na tržištu nekretnina, posebice u segmentu stanova. 

Hoće li cijene stanova pasti

Analizirajući izvješće Republičkog geodetskog instituta za prvo polugodište 2023. godine, ono ukazuje na nastavak trenda stabilizacije i smirivanja na tržištu nekretnina nakon dvije godine dinamičnog rasta nakon izbijanja pandemije COVID-19. Prema izvješću B92, Đukanović objašnjava da smanjena aktivnost na tržištu obično rezultira naknadnom korekcijom cijena, smatrajući realnim pad od 10 do 20 % u 2024. godini, s obzirom na velik broj stanova koji ulaze na tržište. 

Govoreći o utjecaju sukoba u Ukrajini i značajnom priljevu ruskih građana, Đukanović priznaje porast cijena, ali ističe trenutačni trend u kojem su se Rusi odlučili ostati i pridonijeti održavanju potražnje. Napominje da je rast cijena opravdan faktorima poput inflacije i rastućih troškova gradnje, ali postoji očekivanje ispravka pretjeranog dijela iduće godine. 

Je li moguće da će cijene stanova pasti?

Razgovarajući o općem ekonomskom stanju, spominje stalnu stabilizaciju inflacije, ali ističe potencijalne komplikacije koje proizlaze iz intenziviranja sukoba u Gazi. 

Nadalje, Đukanović predviđa da bi zima, posebice u Europi, mogla odigrati ključnu ulogu u cijenama energetskih proizvoda zbog stalnih poremećaja. Povećanje troškova grijanja u Europi može imati posljedice i lokalno, s vjerojatnim ponovnim porastom cijena energenata ako se očekivana oštra zima ostvari.       

U zaključku, predviđanja nagovještavaju da će budućnost tržišta nekretnina biti oblikovana nizom faktora. Povećanje ponude stanova, mogući ispravak nedavno prenapuhanih cijena, te utjecaj geopolitičkih događanja čine ključne elemente koji će odrediti dinamiku tržišta nekretnina u narednom razdoblju. S obzirom na očekivane promjene u uvjetima ponude i potražnje, kao i globalne geopolitičke dinamike, tržište nekretnina vjerojatno će proći kroz značajne prilagodbe i razvoj.  

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.