KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Hipotekarni VS. stambeni kredit

14.03.2022

Hipotekarni VS. stambeni kredit – Što je zapravo hipotekarni, a što stambeni kredit? Koja je razlika između njih?
Postavljate li si i neka od idućih pitanja?
1. Koliko će me koštati podizanje hipotekarnog kredita?
2. Koji su uvjeti za podizanje hipotekarnog kredita?
3. Može li banka uzeti stan ili kuću dužnika ako on ne obavlja svoje platne obveze?
Ako su ovo pitanja na koja svakako želite dobiti odgovor – nastavite čitate jer odgovaramo na sva!
Hipotekarni VS. stambeni kredit

Hipotekarni VS. stambeni kredit - Razlika

Hipotekarni kredit je kredit u kojem se nekretnina koristi kao osiguranje. Kao takvi krediti navode se nenamjenski, gotovinski krediti u kojima klijent svoju nekretninu koristi kao jamstvo otplate podignutog kredita. Drugim riječima, na taj način banka osigurava svoj novac.

Stambeni krediti kao jamstvo koriste i nekretninu koja se kupuje, a banka novac isplaćuje direktno osobi koja prodaje nekretninu. U slučaju hipotekarnog kredita nekretnina se može koristiti kao osiguranje velikog i dugoročnog kredita.

Hipotekarni VS. stambeni kredit:

Gotovo 90% hrvatskih građana živjelo je u vlastitoj nekretnini u 2014. godini.

Koliko košta podizanje hipotekarnog kredita?

Hipotekarni gotovinski krediti imaju kamate koje iznose od 7% do 8,9%, ovisno o klijentu i roku otplate na koji ih osoba izabire otplaćivati. S druge strane, stambeni krediti koji se osiguravaju hipotekom imaju kamatnu stopu od 4,7% do 6% (najveći rok otplate je 30 godina). Varijabilna kamata može donijeti značajan trošak ako se promijeni naviše. Ako se odlučite za fiksnu stopu, a kamatne stope krenu nizbrdo, moguće nešto i uštedjeti. Većina kredita se nudi s varijabilnom stopom, ali vrlo često prvih 5 ili 10 godina banka fiksira stopu.

Uvjeti podizanja hipotekarnog kredita

Sasvim je jasno da i za ovakav kredit nužno morate imati siguran i stalan izvor prihoda. Osim toga, morate imati još poneke instrumente osiguranja, npr. zadužnice, izjave o suglasnosti za zapljenu plaće, dokumente vezane za zalog nekretnine u korist banke. Također, obvezujete se plaćati i policu osiguranja nekretnine od požara i drugih opasnosti.

Hipotekarni VS. stambeni kredit: Može li mi banka uzeti stan ili kuću ako ne ispunjavam platne obveze?

Kada se radi o ovom pitanju, odgovor je jasan – apsolutno DA. Nekretninu koju posjedujete zalažete u korist banke što znači da ste podizanjem hipotekarnog kredita pristali na to da ako prestanete s otplatom podignutog novca – banka slobodno raspolaže vašom nekretninom ne bi li namirila svoja potraživanja. Kod gotovinskog hipotekarnog kredita instrument osiguranja je nekretnina koju već imate. Kod stambenog radi o nekretnini koju kupujete.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.