KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

ECB podiže kamatne stope kako bi se izborila s inflacijom

01.01.2024

ECB podiže kamatne stope kako bi se izborila s inflacijom. Rastu kamate na štednju, a time i kamate na zaduženja građana. Za one koji tek ulaze u svijet kredita, primjećuje se blagi porast kamatnih stopa u usporedbi s prethodne dvije godine, no očekuje se usporavanje tog rasta u idućoj godini. 

ECB podiže kamatne stope kako bi se izborila s inflacijom

Hrvatska je do sada bila pošteđena naglog povećanja kamata, no predviđa se da će taj rast nastupiti već sljedeće godine. Prema prognozama, kamatne stope mogu porasti između pola i jednog postotnog boda, posebno za građane koji otplaćuju kredite s promjenjivom kamatnom stopom vezanom uz nacionalnu referentnu stopu.

Za mnoge hrvatske građane, vlastiti dom predstavlja nedosanjani san, a često je zaduživanje jedino rješenje, kako ističe N1. No, nakon godine visoke inflacije, sada se suočavaju s novim izazovom – rast kamata na štednju, što utječe i na kamate kod zaduživanja.

ECB podiže kamatne stope kako bi se izborila s inflacijom:

Andrej Plenković izjavio je da smatra da je smanjenje inflacije jedan od normalnih metodoloških načina. On ističe da su njihove procjene usmjerene prema smanjenju inflacije, u skladu s procjenama HNB-a i međunarodnih institucija. 

 Prema njegovim riječima, kamatne stope neće bitno rasti i neće ugroziti kupovnu moć građana ili gospodarstva.

 

Hrvatska sada sustiže druge europske zemlje koje imaju još više referentnih stopa. Patrick Franolić, direktor agencije za nekretnine Spiller Farmer, napominje da je rizik banaka u Hrvatskoj bio veći, ali se situacija promijenila jer su banke bile restriktivnije. Nenaplatljivi krediti su pali ispod tri posto, što je u skladu s europskim standardima. Zbog toga su hrvatske banke mogle pružiti povoljne kredite, a likvidnost na tržištu u Hrvatskoj je bila visoka. 

Što se tiče građana koji imaju kredite s promjenjivom kamatnom stopom, kamatna stopa bi se za njih mogla blago povećati u sljedećem razdoblju, možda za pola do jednog postotnog boda. To bi imalo ograničen utjecaj na mjesečnu ratu, ali ovisi o preostalom iznosu duga. Za one koji tek uzimaju kredite, kamatne stope su već blago porasle u posljednje dvije godine, ali se očekuje usporavanje rasta u idućoj godini. 

Stručnjaci se slažu da, iako se očekuje povećanje kamatnih stopa, ono neće biti drastično. Kamatna stopa na stambene kredite s promjenjivom stopom od 1.7.2023. iznosi 3,73 % za eurske stambene kredite. 

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.