KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Zaduživanje u Hrvatskoj jeftinije je nego u inozemstvu

10.07.2023

Zaduživanje u Hrvatskoj jeftinije je nego u inozemstvu pa se trend uzimanja kredita od strane tvrtki izvan granica Hrvatske znatno smanjio. Tijekom proteklog desetljeća članstva u Europskoj uniji hrvatske su tvrtke napravile zapažene iskorake u smanjenju duga u inozemstvu, uz značajno smanjenje od pet milijardi eura. Ovaj pomak doveo je do više od stopostotnog smanjenja prekograničnih kredita tijekom ovog razdoblja.

 

Nekoć popularan trend traženja kredita u inozemstvu, koji je među hrvatskim tvrtkama vladao prije petnaestak godina, potpuno se preokrenuo jer se zaduživanje u inozemnim izvorima više ne doživljava kao atraktivna opcija.

Zaduživanje u Hrvatskoj jeftinije je nego u inozemstvu 1

I dok se povremene vijesti o tvrtkama koje svoje obveze refinanciraju inozemnim dugom još pojavljuju, takvi su slučajevi postali iznimka, a ne pravilo. Za brodarska poduzeća, gdje se primjenjuju jedinstvena pravila financiranja i gdje su specijalizirane banke ograničene, inozemno zaduživanje i dalje je donekle privlačno. Međutim, za većinu drugih tvrtki, magična privlačnost inozemnog kreditiranja je nestala.

Zaduživanje u Hrvatskoj jeftinije je nego u inozemstvu:

Dva su primarna čimbenika pridonijela ovoj promjeni, počevši od smanjenja kamatnih stopa unutar Hrvatske i uklanjanja prijašnjih ograničenja koja su domaće banke nametnule na kreditiranje.

Ranije su tvrtke tražile financiranje u inozemstvu zbog razlika u kamatnim stopama i ograničenja nametnutih regulatornim ograničenjima ili internim pravilima banke. No, od ulaska Hrvatske u EU, harmonizacija propisa nije samo uskladila kamatne stope, već i izjednačila uvjete za poslovanje. Kao rezultat toga, za većinu tvrtki više ne postoji uvjerljiv motiv za traženje financiranja u inozemstvu, osim možda iz posebnih komercijalnih razloga. No, i ta motivacija je splasnula jer su kamate u Hrvatskoj sada niže od onih u većini zemalja EU, kaže financijski analitičar Andrej Grubišić.

Nakon odluke Hrvatske narodne banke da ograniči kreditiranje banaka na domaćem tržištu 2006. godine, mnoge su se tvrtke okrenule inozemnim izvorima kako bi osigurale potrebna sredstva.

 

Domaće banke, u nemogućnosti izravnog kreditiranja, usmjeravale su tvrtke na matične banke u inozemstvu. Zbog toga je od kraja 2007. do rujna 2009. inozemni dug poduzeća porastao s 18,6 milijardi eura na oko 28,4 milijarde eura. Međutim, privlačnost inozemnog financiranja se smanjila kako su kamatne stope u Hrvatskoj postupno padale nakon ulaska u EU, zajedno s povećanom stabilnošću zemlje. Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, prosječne kamate na prvo otvorene kredite za nefinancijska poduzeća u Hrvatskoj sada su čak niže nego u susjednoj Sloveniji.

Hrvatske banke nude vrlo konkurentne prosječne kamatne stope za različite kategorije kredita. Za kredite u rasponu od 250 tisuća do milijun eura prosječna kamatna stopa iznosi četiri posto, što hrvatske banke čini najpovoljnijima u eurozoni.

 

Za kredite veće od milijun eura prosječna kamata je 4,19 posto, čime se Hrvatska svrstava u donju polovicu eurozone, a niže stope dostupne su u zemljama kao što su Austrija, Slovačka, Belgija, Njemačka, Španjolska i Francuska. Dodatno, za kredite ispod 250 tisuća eura prosječna kamata od 4,17 posto Hrvatsku pozicionira kao četvrtu najnižu u europodručju, a ispred nje su samo Austrija, Francuska i Luksemburg, ističu u Hrvatskoj udruzi banaka.

Ova transformativna promjena u krajoliku zaduživanja odražava poboljšanu financijsku stabilnost Hrvatske, pristup povoljnim kamatnim stopama i prednosti koje donosi članstvo u EU. Hrvatske tvrtke sada su sklonije istraživati mogućnosti domaćeg financiranja, njegujući uspješno gospodarsko okruženje koje koristi i poduzećima i cjelokupnom gospodarstvu.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.