KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Visoke kamate na nenamjenske kredite

06.03.2023

Visoke kamate na eurskim i nenamjenskim kreditima u 2023. godini naša su stvarnost, poručila je Hrvatska narodna banka. Siječanj je bio izazovan mjesec u kojemu je zabilježen najviši prosjek kamatni stopa na nenamjenske kredite – 5.36 %, a najniži za eurske stambene kredite, 2.89 %.

Visoke kamate na eurskim i nenamjenskim kreditima

Pokazatelji kamatnih stopa kreditnih institucija za najvažnije vrste odobrenih kredita (kućanstvima i nefinancijskim poduzećima) većinom pokazuju trend rasta od druge polovine 2022. godine. Iz ovoga su izuzeti krediti na temelju prekoračenja po transakcijskim računima i krediti odobreni po kreditnim karticama, kod kojih je i dalje zamjetan višegodišnji trend smanjenja prosjeka njihovih kamatnih stopa. Sve ovo vidljivo je u HNB-ovom statističkom priopćenju o kamatnim stopama kreditnih institucija za siječanj 2023. godine.

Visoke kamate:

5.36 % prosjek je kamatnih stopa za nenamjenske i ostale eurske kredite, što je najviša razina ovog prosjeka od siječnja 2019. godine.

Najniži prosjek kamatnih stopa u siječnju iznosio je 2.89 %, a odnosio se na eurske stambene kredite, također uz trend rasta u drugoj polovici prošle godine.

Nastavljen je višegodišnji trend smanjivanja prosjeka kamatnih stopa:

  • kod kredita na osnovi prekoračenja po transakcijskim računima
  • kod kredita po kreditnim karticama

Krediti odobreni nefinancijskim poduzećima u siječnju ove godine nastavili su trend rasta prosjeka kamatnih stopa i na kratkoročne i na dugoročne kredite. Oba prosjeka dosegnula su najvišu razinu još od 2017. godine.

Prosjek kamatnih stopa na eurske kredite nefinancijskim poduzećima u siječnju 2023. iznosio je 2.84 % kod kratkoročnih kredita, a 3.88 % kod dugoročnih kredita. Radi se o povećanju od 0.63 i 0.88 postotnih bodova u odnosu na listopad 2022. godine i za 1.92 i 1.52 postotna boda u odnosu na siječanj 2022., za kratki odnosno za dugi rok. Kada se govori o kućanstvima i depozitima, u siječnju 2023. prosjek kamatnih stopa na štedne depozite iznosio je 0.16 %. Radi se o smanjenju od 0.01 postotnog boda u odnosu na listopad 2022. i 0.02 postotna boda u odnosu na siječanj 2022.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.