KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Povoljniji krediti i zelena transformacija

06.05.2024

Povoljniji krediti možda su pred našim vratima, posebno ako u obzir uzmemo napore Europske Unije u zelenu transformaciju.  Novac iz različitih izvora poput europskih fondova, međunarodnih financijskih institucija i domaćih razvojnih banaka ili nacionalnih proračuna nije dovoljan za zelenu tranziciju našeg gospodarstva. Očekuje se doprinos i angažman privatnog sektora, dok bankari čekaju na potpisivanje novih ugovora. 

Povoljniji krediti i zelena transformacija

Potreba za velikim sredstvima za zelenu transformaciju potaknut će mnoge poduzetnike da razmišljaju o alternativnim izvorima financiranja. Europska unija je postavila izuzetno ambiciozan cilj da do 2030. smanji emisije stakleničkih plinova za 55 % u odnosu na razinu iz 1990. godine. Ova transformacija će zahtijevati ogromna ulaganja, što se procjenjuje na oko 4,5 % vrijednosti BDP-a godišnje. 

U hrvatskom slučaju, ako uzmemo lanjsku vrijednost gospodarstva od 75,85 milijardi eura, ulaganja u klimatsku tranziciju trebala bi iznositi 3,4 milijarde eura godišnje. Kako je nedavno istaknula viceguvernerka Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek u intervjuu za Lider, potrebna ulaganja su toliko velika da novac iz europskih fondova, međunarodnih financijskih institucija i domaćih razvojnih banaka ili nacionalnih proračuna nije dovoljan. 

Povoljniji krediti i zelena transformacija:

Osim europskog financiranja, dio potrebnih sredstava bit će osiguran putem kredita od banaka. 

U Zagrebačkoj banci, koja je jedna od vodećih u tom pogledu, ističu da poduzetnici imaju širok spektar financijskih opcija na raspolaganju. Te opcije su razvijene u suradnji s lokalnim i međunarodnim razvojnim bankama i institucijama. 

“U našoj ponudi, klijenti mogu pronaći programe financiranja u suradnji s HBOR-om, koji omogućuju subvencioniranje kamata do 75 % za ulaganja u zelene projekte, temeljem alokacije iz Plana oporavka i otpornosti. Kroz program ‘InvestEU’, Europski investicijski fond osigurava jamstva za kredite poduzetnika za investicije i radni kapital u ovom sektoru. Također, program ‘Linked Risk Sharing’ omogućuje dodjelu novih kredita do ukupnog limita od 300 milijuna eura uz jamstvo Europske investicijske banke za hrvatska poduzeća srednje tržišne kapitalizacije i javne subjekte, posebno fokusirano na zelene projekte”, ističu u Zabi. 

U Erste banci ističu da su već 2022. godine pokrenuli procese definiranja jasnog poslovnog modela koji uključuje kriterije ESG-a i za korporativne klijente. Također, pokrenuli su procese implementacije i definiranja smjernica i metodologije za “zeleno” financiranje. Erste banka je istaknula fokus na razvoj ciljanog zelenog portfelja. Kroz protekli period, pažljivo su pratili ulaganja u različite oblike obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, bez obzira na veličinu projekata ili poduzeća. Ti napori rezultirali su značajnim postignućima u ovom sektoru tržišta.  

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.