KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Inflacija bi mogla spriječiti ECB da ove godine snizi kamatne stope

22.01.2024

Prijetnje izazvane dugotrajnom inflacijom mogle bi spriječiti Europsku središnju banku (ECB) da ove godine snizi kamatne stope. To bi se moglo dogoditi čak i u slučaju recesije, prema riječima člana Upravnog vijeća Roberta Holzmanna. 

Inflacija bi mogla spriječiti ECB da ove godine snizi kamatne stope

Holzmann je izrazio razočaranje nedavnim ekonomskim performansama eurozone i sugerirao da bi se dužnosnici mogli pokazati previše optimističnima nakon objave rezultata za četvrto tromjesečje. Intervjuirajući ga u Davosu, Švicarska, gdje sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu, Holzmann je također naglasio da geopolitički sukobi, poput onog na Bliskom istoku, predstavljaju rizik od poremećaja opskrbnih lanaca i energetskih tržišta. To dalje stvara pritisak na cijene koje ECB ne može ignorirati, prema informacijama objavljenim na Bloombergu. 

Upozorio je i na porast geopolitičkih prijetnji, posebno ističući situaciju s Hutijima. Sugerirao je da to možda nije kraj i da bi moglo biti uvod u šire događaje koji će utjecati na Sueski kanal i dodatno podići cijene. On je izrazio sumnju u smanjenje kamatnih stopa u 2024. godini, ističući potrebu opreza u svjetlu navedenih prijetnji. 

Inflacija bi mogla spriječiti ECB da ove godine snizi kamatne stope:

Inflacija je krajem prošle godine bila gotovo na cilju od dva posto postavljenom od strane Europske središnje banke (ECB). 

To je potaknulo razmišljanja o mogućem preokretu u najznačajnijoj monetarnoj kampanji stezanja od uvođenja eura prije 25 godina. Trgovci trenutno prognoziraju šest smanjenja kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda, počevši od travnja. Ekonomisti predviđaju prvi od četiri koraka u lipnju. 

Holzmann je poručio da je “preuranjeno” razmatrati smanjenje troškova zaduživanja. “Odrediti takav datum odmah bi pokrenulo dinamiku koju ne bismo mogli kontrolirati. S obzirom na sadašnje spoznaje, ne bi bilo fer donositi takvu odluku jer ne znamo kako će se inflacija razvijati”, izjavio je Holzmann. 

Europska središnja banka trenutno prognozira da će glavna kamatna stopa doseći dva posto u drugoj polovici 2025. Očekuje se da će pritisci na osnovne cijene ostati iznad tog praga do kraja 2026. godine. Holzmann je iznio upozorenje da bi se taj trend mogao nastaviti. Zahtjevi za povećanjem plaća i dalje su prisutni. Pregovori u Njemačkoj, Austriji i Nizozemskoj sugeriraju mogućnost “prilično visokih” povećanja, unatoč slabljenju gospodarstva. Njemačka je izvijestila o smanjenju od 0,3 posto u četvrtom tromjesečju, uz pad proizvodnje jednakog iznosa za cijelu 2023. godinu. 

Holzmann dodaje da je procjena Upravnog vijeća postala “blago skeptičnija” tijekom proteklih mjeseci. Podaci za četvrto tromjesečje eurozone bit će objavljeni 30. siječnja, a Holzmann izražava zabrinutost da bismo nakon toga mogli postati “malo manje optimistični”.  

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.