KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Zaboravljen PIN bankovne kartice? Što možete učiniti?

27.12.2021

Većina vlasnika kartica pohranjuje i pamti PIN-ove, međutim ponekada se svima može dogoditi da ih zaboravite ili zametnete – Što tada učiniti? Zametnut ili zaboravljen PIN bankovne kartice može biti stresna situacija. Ovaj članak odgovara upravo na to pitanje, kako vas ne bi uhvatila panika ako ikada dođete u takvu situaciju.

Zaboravljen pin bankovne kartice
Zaboravljen pin bankovne kartice

Svaka kartica koju posjedujete sa sobom nosi jedinstveni identifikacijski broj (PIN). On vam se dodjeljuje kako bi se vaša novčana sredstva zaštitila od nepropisne upotrijebe. Iako danas beskontaktne kartice imaju određeni iznos koji možete platiti bez upisivanja PIN-a. Iznosi koji se smatraju većim nemoguće je podignuti s bankomata ili platiti u trgovinama bez njegova unošenja.

Da bi ste dobili zaboravljen PIN bankovne kartice nazad. Važno je napomenuti da politika banke čiji ste PIN izgubili određuje način na koji ćete doći do novog PIN-a.

Prvi korak koji svakako morate učiniti jest taj da nazovete svoju banku koja će vas zatim uputiti na to što je potrebno napraviti. Svaka banka ima svoj besplatni broj koji često možete nazvati čak i izvan radnog vremena same banke. Pošto su službenici u službi za korisnike dostupni i tada kada su u pitanju zahtjevi ovakvog tipa koji zapravo ne mogu dugo čekati na rješavanje.

Kontaktirajte svoju banku
Kontaktirajte svoju banku

Ako ste sretnik čija banka dopušta postavljanje novog PIN-a telefonom, ona će vam poslati e-mail u roku od nekoliko radnih dana u kojem će stajati vaš novi PIN. Ipak, važno je pripremiti se i na to da vaša banka ne dopušta promjenu PIN-a telefonskim putem.

Zaboravljen PIN bankovne kartice:

Izumitelj bankomata i PIN koda John Goodfellow zaradio samo 10 funti za svoj izum.

Ovisno o tome kakve su vam mogućnosti u određenim bankama, PIN možete promijeniti:

1) Putem mobilne aplikacije

U slučaju da koristite mobilno bankarstvo ne bi vam trebao biti problem pristupiti PIN-u budući da mnoge od njih imaju mogućnost uvida u njega. Sve što trebate učiniti jest odabrati karticu i zaboravljen PIN bankovne kartice biti će vidljiv na ekranu (npr. Zagrebačka banka putem m-Zabe).

2) SMS-om ili putem Internet bankarstva

Banke kao što su Erste i Addiko svojim korisnicima nude mogućnost promjene PIN-a slanjem SMS poruke, a kod nekih ste u mogućnosti novi broj zatražiti preko web stranice banke.

3) Odlaskom u poslovnicu

Ako ništa od gore navedenog nije moguće, preostaje vam osobni odlazak u neku od poslovnica banke kojoj pripadate gdje ćete biti u mogućnosti postaviti prilagođeni PIN po izboru.

Podignite novac odlaskom u poslovnicu
Podignite novac odlaskom u poslovnicu

No, postoje i drugi načini na koje možete doći do svoje gotovine ukoliko je zaboravljen PIN bankovne kartice. U poslovnicama svoje banke gotovinu možete podići bez upisivanja PIN-a samo imajući karticu, a ako se radi o beskontaktnoj kartici bez PIN-a možete plaćati određene manje iznose.

Neke banke imaju u ponudi mogućnost podizanja gotovine bez kartice i PIN-a. U tom slučaju potrebno je samo putem mobilnog bankarstva zadati željeni iznos (maksimalan iznos je 1.000,00 kuna). I vremenski period (maksimalno do 60 minuta) u kojem želite da se novci podignu. Nakon toga, generira se kod koji treba unijeti na bankomat i na taj način podići sredstva.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.