KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Uvođenje eura kao valute u RH sada je službeno

25.07.2022

Uvođenje eura kao valute u Republici Hrvatskoj sada je službeno jer je Vijeće EU-a potvrdilo ulazak Hrvatske u eurozonu. Utvrđen je tečaj po kojem će se cijene preračunavati iz kuna u euro. Hrvatska uvodi euro 1. siječnja iduće godine, a do tada nam predstoji period privikavanja koje ćemo osjetiti dvojnim iskazivanjem cijena, što će biti zakonska obaveza za mnoge. No to je samo jedna od stvari koje će se mijenjati radi uvođenja eura. Šira upotreba nove valute počet će već u rujnu, kada će svi proizvodi i usluge morati imati cijenu istaknutu u kunama i  eurima. Cijene će se preračunavati u euro prema fiksnom tečaju od 7,53450 kuna za euro.

Uvođenje eura
Uskoro ćemo sve plaćati u novoj valuti

Građane Republike Hrvatske najviše brine još veće poskupljenje cijena radi zaokruživanja cijena naviše (npr. ako bi neki proizvod u eurima koštao 1,93 trgovac će ga najvjerojatnije zaokružitina 2 eura). Zakonom o uvođenju eura, poduzećima je zabranjeno povećanje cijena bez opravdanja, a glavni alat u borbi protiv takve neetične prakse bit će dvojno iskazivanje cijena. Računi, ponude, narudžbenice i slični dokumenti koji se izdaju potrošačima trebaju sadržavati dvojno iskazivanje samo u ukupnom iznosu računa, ponude, narudžbe i sl.

Tko je pošteđen dvojnog iskazivanja cijena?

Dvojno iskazivanje cijena neće se tražiti od OPG-ova, samoposlužnih aparata, taksista, štandova na tržnicama, kioska, benzinskih crpki, lutrijskih srećki, biljega i pokretnih trgovina te svih drugih poduzetnika kojima je iskazivanje dualnih cijena nepraktično. Ipak, i oni će ih morati iskazati na računu prilikom prodaje roba i usluga – iznos za plaćanje bit će naznačen u obje valute.

Uvođenje eura: Plaćanje u prvim mjesecima

Plaća za kolovoz koja se isplaćuje u rujnu, morat će biti iskazana u dvije valute – kunama i eurima – poslodavac će biti obavezan u ispravi o obračunanoj plaći iskazati svotu neto plaće  uz navođenje fiksnog tečaja konverzije. Iznos za isplatu se dvojno iskazuje samo u ukupnom zbroju. Obveza dvojnog iskazivanja odnosi se i na isplaćene otpremnine, za koje se također radnicima uručuje isprava o obračunanom i isplaćenom iznosu. Ako se u ispravama iskazuju i drugi primici i njih će biti potrebno dvojno iskazati.

Dvojno iskazivanje cijena

U razdoblju od 1. do 14. siječnja plaćanje ćemo moći vršiti u kunama i u eurima, ali vraćat će nam se samo euri. U bankama će biti moguće trajno mijenjati novčanice kuna, a kovanice kuna i lipa tri godine od uvođenja eura. U prvih šest mjeseci od dana uvođenja eura zamjena kuna za eure bit će besplatna.

Uvođenje eura:

Bez naknade bit će moguće zamijeniti 100 novčanica kuna i 100 kovanica kuna u jednoj transakciji.

Od dana uvođenja eura svi kunski krediti i krediti s valutnom klauzulom u eurima smatrat će se kreditima u eurima. Ugovori o kunskim kreditima i kreditima s valutnom klauzulom u eurima neće morati biti izmijenjeni zbog prelaska na euro kao novu službenu valutu. Iznosi iskazani u kunama u tim ugovorima smatrat će se iznosima u eurima, pri čemu će se iznosi preračunavati prema fiksnom tečaju konverzije bez ikakvih troškova za dužnike. Kod kredita koji su ugovoreni s fiksnom kamatnom stopom tijekom cijelog razdoblja otplate kamatna stopa neće se mijenjati. Kada je riječ o kreditima s promjenjivom kamatnom stopom, čija je kamatna stopa vezana uz neki od postojećih parametara u kunama, od dana uvođenja eura na njih će se primjenjivati odgovarajući eurski parametar, što će precizno biti definirano u zakonu o euru.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.