KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Utjecaj rata na Bliskom istoku na globalno gospodarstvo

16.10.2023

Utjecaj rata na Bliskom istoku na globalno gospodarstvo ima posljedice koje se protežu izvan regije i oblikuju svjetsku ekonomsku stabilnost. Slično prošlim sukobima na Bliskom istoku, trenutni konflikt između Izraela i Hamasa koji je izbio prošlog tjedna ima potencijal značajno utjecati na svjetsko gospodarstvo. Moguće je da bi čak mogao utjecati do te mjere da bi svijet mogao gurnuti prema recesiji ako bi se više zemalja uključilo u ovu krizu. 

Utjecaj rata na Bliskom istoku 1

Ovaj rizik postaje sve ozbiljniji kako se izraelska vojska priprema za invaziju na Gazu kao odgovor na napade militantne skupine Hamasa. Broj poginulih u tim napadima, bilo Hamasovim projektilima ili izraelskim zračnim napadima, kontinuirano raste i već se broji u tisućama. Postoji stvarna zabrinutost da bi se druge militantne skupine u Libanonu i Siriji, koje pružaju podršku Hamasu, mogle priključiti konfliktu, što je izvijestio Bloomberg. 

Što se tiče potencijalnih sekundarnih efekata, ovaj sukob bi mogao dovesti Izrael u izravan sukob s Iranom, glavnim dobavljačem oružja i financijske podrške za Hamas, kojeg SAD i Europska unija smatraju terorističkom organizacijom. U tom scenariju, Bloomberg Economics procjenjuje da bi cijene nafte mogle skočiti na 150 dolara po barelu, a globalni ekonomski rast bi mogao pasti na samo 1,7 %. Takav scenarij bi ozbiljno ugrozio svjetsku proizvodnju, s potencijalnim gubicima od gotovo bilijun dolara. 

Utjecaj rata na Bliskom istoku:

Važno je napomenuti da, unatoč tim gospodarskim implikacijama, prioritet u ovom sukobu je humanitarna tragedija koja se odvija. Većina žrtava na obje strane su civili, a deseci izraelskih građana su oteti i odvedeni u Gazu.  

Sukob na Bliskom istoku ima povijest izazivanja globalnih potresa, budući da je regija ključna za opskrbu energijom i ključni trgovinski put. Najjasniji primjer takvog utjecaja bio je Arapsko-izraelski rat 1973. godine, koji je rezultirao naftnim embargom i godinom stagflacije u razvijenim gospodarstvima. Iako su drugi sukobi imali manji utjecaj na globalno gospodarstvo, ljudski gubici i dalje ostaju visoki. 

Današnje globalno gospodarstvo već se suočava s izazovima, uključujući i inflaciju koju je pogoršala ruska invazija na Ukrajinu prošle godine. Novi sukob u regiji koja igra ključnu ulogu u opskrbi energijom mogao bi potaknuti dodatnu inflaciju i proširiti posljedice od ponovnih nemira u arapskom svijetu do predstojećih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su cijene goriva ključne za mišljenje birača. 

Iako je teško predvidjeti točne posljedice sukoba, one ovise o tome kako će se situacija razvijati tijekom narednih tjedana i mjeseci. Bloomberg Economics je analizirao nekoliko mogućih scenarija i njihov utjecaj na globalni ekonomski rast i inflaciju. Bez obzira na scenarij, zajedničko je da se očekuju skuplje nafte, povećana inflacija i usporeni gospodarski rast, pri čemu intenzitet tih efekata ovisi o širenju sukoba – od regionalnog do globalnog.  

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.