KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Studentski budžet: Kako ga rasporediti?

22.08.2022

Studentski budžet jedan je od najvažnijih segmenata života mladih ljudi koji su se tek nedavno upustili u samostalan život. Ipak, čak i ako vas samostalan život tek čeka u budućnosti ne bi bilo loše da se upoznate s nekim bitnim informacijama i pročitate pokoji koristan savjet o tome kako rasporediti svoja ograničena mjesečna „primanja“.

Studentski budžet

Svi smo posljednjih mjeseci svjedoci ogromne inflacije koja nije zaobišla niti studente – posebno studente budući da se radi pretežito o ljudima koji se ne uzdržavaju sami, već sve njihove potrebe i troškove financiraju roditelji ili skrbnici. Kako bismo vam dočarali što se dogodilo samo ćemo reći da je međugodišnja stopa rasta u travnju 2022. iznosila rekordnih 9,4%. Do danas objavljenih podataka, najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj bila je u srpnju 2008. godine, u visini od 8,4%, u doba velike svjetske recesije koje se većina nas sjeća.

Napravite dobar raspored

Prvi korak svakako bi bilo popisivanje mjesečnih troškova koje ne možete izbjeći. Pretpostavimo da će vam novac za stan ili studentski dom roditelji davati svaki mjesec konkretno i namjenski pa to u ovom trenutku nećemo uzimati u obzir.

Najviše novca studenti zapravo troše na hranu što je u trenutnoj situaciji postalo još većim problemom negoli je to bilo ranije. Naime, cijene hrane vrtoglavo su narasle pa danas za isti iznos novca možemo kupiti mnogo manje prehrambenih namirnica. Ipak, to vas ne bi trebalo obeshrabriti već motivirati da posjetite više različitih trgovina ako ste u mogućnosti te pogledate gdje su cijene određenih proizvoda povoljnije. Svakako, pokušajte što je to više moguće kupovati na popustima. Konzum, Lidl, Kaufland i slične trgovine vrlo često imaju jedan odvojeni dio s različitim namirnicama na popustu. Naravno, nećete kupiti proizvod kojemu rok istječe danas, ali često se daju pronaći namirnice na 50% popusta koje će vam potrajati barem još nekoliko dana.

Kupovina hrane za studente često je stresna radi visokih cijena
Kupovina hrane za studente često je stresna radi visokih cijena

Ovisno o tome što studirate, dio novca davat ćete na skripte i ostali pribor. Ako se nalazite na umjetničkom fakultetu šanse da ćete osim skripti plaćati i umjetnički pribor koji je često veoma skup velike su. Upravo zato bilo bi dobro da početkom mjeseca pokušate saznati što ćete sve morati financirati. Konzultirajte se sa starijim kolegama i saznajte gdje možete kupiti povoljniji pribor, a gdje je printanje skripti prilagođeno studentskom novčaniku.

Studentski budžet:

 Dobro je znati da većina fotokopiraona ima odvojeni cjenik za studente pa ćete tako kopiranje skripti koje nisu u boji platiti dosta manje nego ostali građani.

Također, budite upoznati sa svotom novca koju mjesečno izdvajate kako biste platili internetske usluge. U današnjem akademskom svijetu bez interneta ne možete studirati pa je sasvim jasno da dobra Internet tarifa više nije luksuz već potreba koje se ne možete odreći. Ono čega se možete odreći jest izlazak svaki petak i subotu. Naravno da se za vrijeme svojih studentskih dana trebate zabavljati, ali pokušajte biti racionalni i prilagodite broj kava i izlazaka budžetu.

Ne bi bilo na odmet niti da svaki mjesec pokušate nešto i uštedjeti – pa makar taj iznos bio i 10 kn.

Kada sve svoje troškove zapišete i stavite na papir imat ćete bolju sliku na temelju koje ćete zatim moći napraviti prilagodbe. Bit ćete svjesni troškova koje jednostavno nije moguće izbjeći, ali i onih koje možete smanjiti uz malo više truda.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.