KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Stagflacija: Ekonomski pojam koji bismo trebali upoznati

20.06.2022

Stagflacija jest pojam koji se u posljednje vrijeme konstantno spominje kako bi se opisalo trenutno stanje ekonomije i gospodarstva. Najkraće objašnjeno, stagflacija je pad ekonomskog rasta s povećanom inflacijom. No, što to zapravo znači za nas, obične građane Republike Hrvatske? To znači da naše plaće neće rasti, već će ostati iste dok će cijene proizvoda  vrtoglavo rasti. Pad kupovne moći građana već je sada uvelike vidljiv, pa većina ljudi više ne kupuje proizvode u kojima su ranije uživali ili ih kupuju u znatno manjim količinama i rjeđe.

Stagflacija

Ali ovdje se ne radi samo o stagflaciji u Hrvatskoj, već u cijeloj Europi. Guvernerka europske centralne banke najavila je da će centralna banka Europe između borbe protiv inflacije i borbe za dobar standard građana izabrati borbu protiv inflacije što znači – izravan pad kupovne moći i životnog standarda građana. Rješavanje inflacije padom standarda građana strategija je koju preuzimaju i naše banke. Najavljeno je da će inflacija ove godine biti puno veća od očekivane, a ekonomski rast puno manji od očekivanog. Stagflacija o kojoj se govori prema ekonomskim je stručnjacima najgore moguće stanje u kojem se ekonomija neke države može pronaći.

Stagflacija:

Pojam je kombinacija riječi stagnacija i inflacija.

Financijski analitičar Neven Vidaković komentirao je trenutno ekonomsko stanje u državi rekavši da je standard građana već sada, prije uvođenja eura pao za 10 %, a nakon što se euro uvede, smatra, doći će do pada od dodatnih 10 %. Dakle, pretpostavka je da će Hrvati nakon ulaska u eurozonu živjeti 20 % teže nego prije toga. Vidaković je za HRT govorio i o fazama stagflacije; Hrvatska trenutno prelazi iz druge ( gdje dolazi do indeksacije plaća što znači da zaposlenici zbog inflacije traže veće plaće, a u trenutku kada i potrošači i proizvođači osjete da im plaće rastu, doći će do kontinuirane inflacije) u treću fazu u kojoj počinju padati investicije, zaposlenost i ekonomski rast. Za Hrvatsku je to osobito loše, kaže, jer se većina investicija financira putem europskih fondova, a taj novac će pojesti inflacija.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.