KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Rekordni rezultati europske banke: Vraćanje novca dioničarima

04.03.2024

Rekordni rezultati europske banke označavaju pravi put ka tome da svojim dioničarima vrate iznos od preko 120 milijardi eura. Sve to zbog izvanrednih rezultata ostvarenih tijekom 2023. godine. Vođe ovih banaka suočavaju se s pritiskom da povise svoje procjene i privuku investitore koji su posljednjih godina bili obuzeti strahom od poreza na dohodak.

Rekordni rezultati europske banke

Prema podacima UBS-a, najveće europske banke su obećale isplatiti 74 milijarde eura u obliku dividendi, dok će 47 milijardi eura biti utrošeno na otkup vlastitih dionica. Ovaj iznos predstavlja povećanje od impresivnih 54 % u usporedbi s prethodnom godinom. Otkupi dionica su postali ključni izvor rasta u posljednje tri godine, omogućujući europskim bankama da iskoriste svoje profite, koji su porasli zahvaljujući ubrzanom rastu kamatnih stopa, kako bi povoljno otkupile vlastite dionice. Međutim, investitori su s oprezom dočekali ovaj povrat kapitala. Antonio Roman, upravitelj portfelja Axiom European Banks Equity fonda, ističe da bankama treba visok i održiv prinos, te postavlja pitanje održivosti unatoč visokim prinosima. 

Ovaj povrat kapitala označava oštar preokret u odnosu na razdoblje prije četiri godine, kada je Europska središnja banka, počevši s pandemijom, naredila bankama da obustave isplatu dividendi i otkupe vlastite dionice, što je narušilo ugled bankarskog sektora među međunarodnim ulagačima.  

Rekordni rezultati europske banke:

Unatoč tome, europske banke su u zadnje dvije godine ostvarile neočekivani dobitak od 100

milijardi eura, a ključan faktor u tome su neto

prihodi od kamata. 

Na primjer, talijanski financijski div UniCredit obećao je svojim investitorima isplatiti 8,6 milijardi eura, dok je britanski Barclays najavio povrat od 10 milijardi funti u iduće tri godine. Također, Standard Chartered iz Velike Britanije izjavio je da će vratiti pet milijardi dolara svojim dioničarima u istom trogodišnjem razdoblju. 

Unatoč tome, analitičari upozoravaju da će razina povrata dioničarima početi opadati već sljedeće godine, s obzirom na najave središnjih banaka o smanjenju kamatnih stopa do kraja godine. To stavlja pritisak na banke da pronađu alternative izvorima prihoda. Mislav Matejka, analitičar u JPMorganu, ističe: “Banke su značajno povećale povrat kapitala dioničarima, ali neće moći ići iznad toga. Regulatori u budućnosti neće odobravati iznimno povoljnu raspodjelu novca među ulagačima.” 

Europski regulatori su dosad bili popustljiviji u vezi s otkupom dionica tijekom proteklih nekoliko godina, s obzirom na snažnu kapitalnu osnovu banaka. Ipak, mnogi izražavaju nelagodu zbog visokih iznosa povrata dioničarima koji premašuju godišnje profitne brojke banaka. 

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.