KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Regres: Upoznajte sve što dolazi uz ovo pravo

08.08.2022

Regres jest financijski pojam koji se zapravo može primijeniti i primjenjuje se u dva odvojena slučaja, a postoji i pojam „bez regresa“. No, što to zapravo znači? Kako bismo što bolje razjasnili pojam o kojemu danas govorimo najprije ćemo ustanoviti da se radi o svojevrsnom pravu. Regres uvijek označava određeno pravo prema kojem određena osoba može tražiti povrat novčanih sredstava sukladno dogovorenim uvjetima.

Regres

Pravo na povrat isplaćene svote novca od osobe koja je na to obvezana na temelju nekog pravnog odnosa

Ovakav odnos postoji npr. kod solidarnih sudužnika neke solidarne obveze gdje se i odnos između samih sudužnika naziva odnosom regresa. U slučaju kada jedan od sudužnika u cjelini podmiri vjerovnika, tada vjerovnik ima pravo da se na jednake dijelove namiri od ostalih sudužnika. Mogućnost da se jedan od sudionika regresira od ostalih na jednake dijelove postoji, jer je činidba djeljiva (djeljiva obveza).

Pravo regresa po kojem jedan od dužnika u pitanju može tražiti da i drugi sudjeluju u namirenju na jednake dijelove postoji onda kad među samim solidarnim dužnicima ne postoji nikakav drugi interni odnos. Ako je, međutim, solidarna obveza sklopljena u isključivom interesu jednog od solidarnih dužnika, kao što je to kod solidarnog jamstva gdje je svaki jamac ujedno i platac, tada je on dužan naknaditi cijelu svotu obveze sudužniku koji je namirio vjerovnika. Kriteriji za utvrđivanje udjela mogu biti određeni propisom. 

Regres:

Zakon o obveznim odnosima utvrđuje kriterije kod solidarne odgovornosti za štetu. Udio svakog štetnika određuje se prema težini njegove krivnje i težini posljedica njegovog djela.

U slučaju u kojemu nije moguće utvrditi udjele, na svakog štetnika otpada jednak dio, osim ako pravičnost zahtijeva drukčiju raspodjelu u konkretnom slučaju. U regresnom zahtjevu nema solidarnosti. Pravo na regres moguće je izgubiti ako je dužnik ispunio obvezu koju nije bio dužan ispuniti.

Kod vrijednosnih papira regres označuje pravo imatelja vrijednosnog papira da od trasanta, indosanta i ostalih regresnih obveznika zahtijeva isplatu duga

Primjerice, kod mjenice ako trasat odbije akcept ili isplatu mjenice. Da bi se sačuvalo pravo na regres, imatelj vrijednosnog papira mora obaviti protest.

Pojam „bez regresa“ dolazi iz angloameričkog mjeničnog prava kad se trasant može osloboditi odgovornosti za isplatu. Rabi se i kod drugih vrsta ugovora kad se neke od ugovorenih strana oslobađaju odgovornosti za plaćanje. Naplata se može izvršiti samo od određenih osoba ili iz određene imovine.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.