KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Prijava poreza na promet nekretnina

10.04.2023

Prijava poreza na promet nekretnina jedna je od stavki koju nećete moći izbjeći u slučaju kupnje bilo koje nekretnine. U Hrvatskoj porez na promet nekretninama iznosi 3% tržišne vrijednosti nekretnine u trenutku nastanka porezne obveze, osim ako je nekretnina u sustavu PDV-a i uvijek ga plaća kupac nekretnine. Sve potrebne informacije vezane za prijavu poreza na nekretnine, Poreznoj upravi šalje javni bilježnik. To se događa nakon ovjere Ugovora o kupoprodaji nekretnine.

Prijava poreza na promet nekretninama

Porezna uprava utvrdit će tržišnu vrijednost iz kupoprodajne cijene navedene u ugovoru o kupoprodaji. Tako će biti u slučaju kada iznos kupoprodajne cijene odgovara cijenama koje se postižu ili se mogu postići na tržištu, sukladno čl. 9. i 12. Zakona o porezu na promet nekretnina. Ako porezna iz nekog razloga bude sumnjala u napisani iznos iz kupoprodajnog ugovora procijenit će vašu nekretninu sukladno svojim tablicama.

Ipak, moguća je iznimka. Ukoliko ste kao stjecatelji sastavili privatnu ispravu koju niste ovjerili kod javnog bilježnika, utoliko ste Poreznoj upravi dužni sami prijaviti promet nekretnina. Ispravu ste dužni dostaviti ispostavi Porezne uprave prema mjestu gdje se nekretnina nalazi u roku od 30 dana od dana kada ste ju sastavili.

Kada vaša prijava poreza na promet nekretnina dođe do Porezne uprave, dobivate privremeno porezno rješenje. Nakon tri godine ono će postati konačno. To se radi kako bi porezna uprava, ako dođe do saznanja da je tržišna cijena druga nego ona utvrđena privremenim poreznim rješenjem, mogla donijeti drugo rješenje. Rješenje dolazi obvezniku na adresu iz preambule ugovora (adresu iz osobne). Rok za izvršenje je 14 dana. Ako će se obveznik poreza na promet nekretnina žaliti na rješenje, ne odgađa se izvršenje rješenja.

Prijava poreza na promet nekretnina:

Moguće je tražiti i obročnu otplatu poreza, uz određenu zateznu kamatnu stopu.

Prihod od poreza na promet nekretnina pripada jedinici lokalne samouprave na kojoj se nekretnina nalazi. Prilikom zamjene nekretnina svaki sudionik u zamjeni plaća porez na promet nekretnina. Kod stjecanja nekretnine darovanjem ili drugim besplatnim stjecanjem, porez plaća osoba koja je postala stjecateljem nekretnine bez naknade.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.