KREDITNO POSREDOVANJE

Povećanje kamata na kredite: Što to znači za korisnike?

25.04.2022

Najavljeno povećanje kamata na kredite ovih je dana uznemirilo sve korisnike kredita jer su pomislili da će radi toga njihov kućni budžet biti nepopravljivo narušen. Iako bi kamatne stope mogle rasti s promjenom monetarne politike Europske središnje banke ne treba odmah paničariti.

Povećanje kamata na kredite
Povećanje kamata na kredite

Zašto? Jer se točno zna koliko ćete najviše platiti kamate i mjesečne rate.

Maksimalna kamatna stopa određena je zakonom o stambenom potrošačkom kreditiranju pa tako za stambene kredite smije biti 33 % veća od prosječno ponderirane i 50 % iznadprosječno ponderirane za sve ostale kredite.
Prema HNB-u, početkom siječnja objavljeno je da je prosječna kamata za eure 3,14 % za stambene kredite i 5,66 % za sve ostale eurske potrošačke kredite. Znači, kamate na stambene eurske kredite mogu iznositi najviše 4,18 %, a na ostale 8,49 %.

2012. godine promijenjen je zakon o potrošačkom kreditiranju

Utvrđeno je da banke moraju promjenjive kamate za sve kredite jasno utvrditi i odrediti koliki je fiksni dio kamate i ta marža mora biti nepromjenjiva tijekom cijele otplate, dok promjenjivi dio mora biti neki mjerljivi parametar. Banke određene kamate smiju mijenjati jednom u pola godine, i to onoliko koliko se promijenio parametar uz koji su vezale promjenjivu kamatu.
2013. godine određena je maksimalna kamata za sve kredite pa su neke banke kamate na eurske kredite privezale uz EURIBOR, neke uz domaću nacionalnu referentnu kamatnu stopu za eure, a posljednjih nekoliko godina stalno se očekuje rast EURIBOR-a.

Povećanje kamata:

Korisnici koji imaju promjenjivu kamatu na svoje kredite, s povećanjem kamate stopa će im rasti, dok korisnicima s FIKSNOM kamatom, stopa se neće mjenjati. 

Povećanje kamata nije razlog za paniku

Kada god podizanje kamatnih stopa stupi na snagu, cijena novca će se prije ili kasnije vratiti na povijesne prosjeke, a to ne znači da su klijenti bespomoćni. Ako ste jedna od onih opreznih osoba koje ne žele pristati na rizik povećanja kamatne stope na izboru je refinanciranje postojećeg kredita u kredit s fiksnom stopom.

Iako je fiksna stopa nešto viša od promjenjive i nešto kraća od samog dospijeća kredita, opcija je za upravljanje rizikom. Kao primjer možemo upotrijebiti mogućnost prema kojoj pomoću Nitor grupe možete ostvariti kredit u iznosu čak 300.000 kn uz fiksnu kamatnu stopu od 4,16%.

Ako ste pak trenutno u situaciji u kojoj otplaćujete kredit uz visoku promjenjivu kamatnu stopu i to vam više ne odgovara, uvijek postoji mogućnost refinanciranja kredita po povoljnijim uvjetima. Pametnim reagiranjem u pravom trenutku izbjeći ćete moguće nepovoljne situacije u budućnosti.

Pripremili smo ponudu kredita s najnižom FIKSNOM kamatom na tržištu!

Idealan za refinanciranje postojećih kredita ili podizanje novog kredita s najnižom FIKSNOM kamatom.

Kompletna usluga realizacije kredita obuhvaća:

(usluga je besplatna zbog partnerskih ugovora s vodećim bankama)

Ispunite upitnik ispod, dođite do svih informacija!

Realizirajte kredit s FIKSNOM kamatom ili REFINANCIRAJTE skupi postojeći kredit, kreditne kartice ili minus po tekućem računu!

Naš tim stručnjaka kontaktirat će vas u najkraćem mogućem roku i na osnovu vaših podataka pronaći će vam najbolji kredit na tržištu.

*slanjem podataka slažete se s uvjetima korištenja stranice i GDPR-om.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.