KREDITNO POSREDOVANJE

Porezno rasterećenje kao dobra vijest

29.05.2023

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) istaknula je važnost svakog koraka za porezno rasterećenje, pohvalivši napore Vlade. Naglasili su važnost poreznih poticaja za zapošljavanje visokokvalificiranih stručnjaka te istaknuli značajan neiskorišteni fiskalni kapacitet u oporezivanju turističkog iznajmljivanja. 

Porezno rasterećenje kao dobra vijest2

Tijekom nedavne prezentacije Vlade uveden je novi val poreznih reformi. Te reforme uključuju ukidanje prireza jedinicama lokalne samouprave, povećanje osobnog odbitka na 560 eura te preuzimanje dijela troškova mirovinskog doprinosa za pojedince s niskim plaćama od države. Premijer Andrej Plenković izjavio je da je primarni cilj reformi povećanje plaća, a dovelo je do izmjene ili dopune devet zakona.

Porezno rasterećenje:

Cilj Vlade je podizanje životnog standarda, posebice onih s najnižim plaćama, povećanje kupovne moći kućanstava, smanjenje nejednakosti, poticanje gospodarskog rasta te jačanje fiskalne autonomije jedinica lokalne samouprave. 

U HUP-u su potvrdili da svaka mjera poreznog rasterećenja predstavlja korak u dobrom smjeru te su izrazili očekivanje da će se u ovoj početnoj fazi uključiti i jedinice lokalne samouprave. Predložene mjere Vlade rezultirat će povećanjem plaća za zaposlenike s nižim primanjima, što HUP toplo pozdravlja. Također smatraju da su predstavljenim promjenama u sustavu poreza na dohodak stvoreni uvjeti za daljnje rasterećenje plaća.

Iz HUP-a su podsjetili da su poslodavci prošle godine zbog inflacije i postojećih okolnosti znatno povećali plaće, što je rezultiralo rastom prihoda jedinica lokalne samouprave za više od 23 %. Istaknuli su da se i ove godine nastavlja rast plaća u privatnom sektoru, veći od 10 %, što će dovesti do dodatnog povećanja prihoda jedinica lokalne samouprave kroz porez na dohodak.

Slijedom navedenog, HUP čvrsto vjeruje da postoji fiskalni prostor jedinicama lokalne samouprave za dodatno rasterećenje plaća primjenom nižih poreznih stopa od dosadašnjih.

HUP poziva jedinice lokalne samouprave da iskoriste svoje fiskalne kapacitete za dodatno rasterećenje plaća s ciljem povećanja učinkovitosti i poticanja bolje investicijske i poslovne klime. Prema HUP-u, smanjenje poreza na dohodak za jedan postotni bod ima potencijal povećati stopu rasta BDP-a za 2 %. To zauzvrat dovodi do novih prihoda za lokalne vlasti, stvara nove prilike za zapošljavanje i olakšava daljnja povećanja plaća.

Poslodavci ističu kako je važno iskoristiti priliku za smanjenje dohodovnog opterećenja visokokvalificiranih stručnjaka, promicanje njihovog zapošljavanja i poticanje zadržavanja u Hrvatskoj.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.