KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Porez na ekstraprofit velikih kompanija u EU

27.05.2024

Porez na ekstraprofit velikih kompanija proračunu EU donijelo bi čak do 107 milijardi eura godišnje, prema najnovijem istraživanju. Prekomjerna dobit 209 najvećih i najprofitabilnijih kompanija globalno, prema definiciji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), dosegla je gotovo dva bilijuna eura u 2022. godini, uključujući 310 milijardi eura unutar EU, izračunali su autori studije. 

Porez na ekstraprofit velikih kompanija proračunu EU donijelo bi čak do 107 milijardi eura godišnje, prema najnovijem istraživanju.

Bankarski sektor prednjači s 588 milijardi eura ekstraprofita u 2022. godini, pri čemu su u EU istaknuti talijanska banka UniCredit, španjolski Santander te francuski BNP Paribas i Credit Agricole. Energetski sektor slijedi s 549 milijardi eura ekstraprofita, prema istraživanju koje ističe talijanski ENI i austrijski OMV kao ključne igrače u Europi. 

Na trećem mjestu po ekstraprofitima su tehnološki giganti Apple, Microsoft, Alphabet, Tencent i Meta s 312 milijardi eura. Farmaceutski sektor je na četvrtom mjestu s gotovo 100 milijardi eura ekstraprofita, gdje se ističu europske kompanije Novo Nordisk, Sanofi i Merck.  

Porez na ekstraprofit velikih kompanija u EU:

Autori studije naglašavaju da velike kompanije i njihovi vlasnici posjeduju više ekonomskih resursa nego većina država, što ih čini glavnim izvorom nejednakosti.

Takva nejednakost i koncentracija moći ugrožavaju slobodno tržište jer najveće kompanije, zahvaljujući prekomjernoj dobiti, mogu trošiti više od konkurencije i dodatno rasti. Također, ugrožavaju demokraciju jer novac donosi moć. Skok cijena plina i nafte donio je energetskom sektoru između 200 i 300 milijardi eura ekstraprofita na račun europskih potrošača, dok je EU ‘solidarnim doprinosom’ prikupila oko 20 milijardi eura tog novca. 

Naglasili su i da su s obzirom na visoku razinu cijena, male šanse za novi skok dobiti. Ipak,  mnoge velike kompanije u različitim sektorima kontinuirano ostvaruju profitne marže iznad očekivanih vrijednosti na konkurentnim tržištima. Autori studije ističu da je akutna kriza prošla, ali se naziru nove krize. Predlažu da Bruxelles uvede porez na ekstraprofit za sve velike kompanije unutar EU, što bi moglo pokriti više od polovine proračuna. 

Izračunali su da bi progresivno oporezivanje ekstraprofita po stopama od 20 do 40 posto moglo donijeti oko 107 milijardi eura godišnje u proračun. Na primjer, 25 vodećih naftnih kompanija plaćalo bi oko 25 milijardi eura poreza godišnje, Microsoft četiri milijarde eura, dok bi francuski proizvođač luksuzne robe i američki duhanski div Philip Morris plaćali po milijardu eura godišnje. Taj novac mogao bi se koristiti za javna ulaganja, smanjenje nejednakosti i financiranje zelene i digitalne tranzicije, podsjećaju autori studije.  

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.