KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Porast trgovanjem dionicama u Hrvatskoj

31.07.2023

Porast trgovanjem dionicama u Hrvatskoj relativno je nova situacija u kojoj smo se našli kao država s obzirom na protekle godine. Domaće burzovno tržište ove je godine postalo žarište fascinacije, s uvjerljivim pokazateljima koji signaliziraju oživljavanje hrvatskih ulagača nakon 15 godina stanke u aktivnom sudjelovanju. Promatrači koji pomno prate kretanja na burzama vrlo su brzo primijetili značajan uspon domaćeg indeksa CROBEX koji trenutno iznosi 2400 bodova, dosegnuvši najveću vrijednost u posljednjem desetljeću.

Porast trgovanjem dionicama u Hrvatskoj 2

Zanimljivo je da je polugodišnje izvješće o trgovanju Zagrebačke burze otkrilo još intrigantnije podatke, posebice u vezi s indeksom CROBEX. U prvih šest mjeseci ove godine ovaj hrvatski dionički benchmark nadmašio je ugledniji i moćniji Wall Street. Rastom od impresivnih 18,6 %, indeks CROBEX premašio je 15,9 %, koliko bilježi američki indeks S&P 500, koji predstavlja čak 90 %,  ukupne vrijednosti američke burze.

Još optimističniju sliku domaćeg burzovnog tržišta daje indeks CROBEXtr, koji osim rasta cijena dionica uključuje i isplate dividendi kompanija, dajući cjelovit prikaz “ukupne zarade” na hrvatskim dionicama. Taj je indeks u prvom polugodištu skočio u nebo za nevjerojatnih 22,6  %. 

Porast trgovanjem dionicama u Hrvatskoj:

 Indeks CROBEX već je 20. srpnja zabilježio nevjerojatnih godišnji rast od 21,6  %, što je dovelo do kolokvijalnih izraza da Hrvati trguju na burzi i dok se odmaraju na plaži. 

Davor Špoljar, analitičar tržišta kapitala u Erste banci, impresivan učinak u prvom polugodištu pripisao je domaćem tržištu dionica koje su bile bolje od većine regionalnih i europskih indeksa, čime je ovo druga godina zaredom domaće tržište nadmašilo prosjek.

 

Analizirajući sektorsko poslovanje, Špoljar je istaknuo da su svi indeksi od početka godine bili u plusu, ali se industrijski sektor istaknuo solidnim poslovanjem, nadmašujući svjetske standarde. To je bilo osobito vidljivo jer su domaći industrijski divovi pokazali vrhunske performanse, značajno nadmašujući one svojih globalnih kolega.

Primjetno je da burzi nedostaju dionice iz sektora energetike, nekretnina, rudarstva i osiguranja, koje su zbog promjena u cijenama energenata i viših kamatnih stopa ove godine imale relativno slabe cjenovne rezultate. Dodatno, povoljni makroekonomski podaci igrali su značajnu ulogu u performansama tržišta, pozitivno utječući na financijske rezultate kompanija. Pozitivnom sentimentu pridonio je i sporiji rast kamatnih stopa u Hrvatskoj u odnosu na susjedne zemlje na pragu ulaska u eurozonu, smanjivši očekivanu premiju rizika.

Posebnost hrvatskog burzovnog tržišta, posebice u usporedbi s razdobljem do 2007. godine, jest da se trenutno trguje s relativno malo dionica. Deset najtrgovanijih dionica u prvoj polovici godine ostvarilo je impresivan promet od gotovo 77 milijuna eura, što predstavlja 68  %, ukupnog prometa dionicama u tom razdoblju. Na vrhu ljestvice s nevjerojatnim prometom od 15 milijuna eura nalazi se Span, softverska tvrtka uvrštena na burzu od rujna 2021. Cijena dionice Spana doživjela je meteorski rast od 70  %, samo u prvih šest mjeseci. Rastući interes investitora, posebno moćnijih, dodatno je potaknuo burzovnu dinamiku Spana, uz operativne rezultate kompanije i raspodjelu dividende dioničarima.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.