KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Porast burzi u Aziji

15.08.2022

Porast burzi u Aziji bio je očekivan budući da prate uzlet na Wall  Streetu nakon što je objavljeno usporavanje rasta inflacije u SAD-u. To je ojačalo nade investitora da će Fed biti manje agresivan kada je u pitanju podizanje kamatnih stopa. Loša vijest za SAD u ovom trenutku jest to što je tečaj dolara zabilježio najveći pad u posljednjih nekoliko mjeseci.

Porast burzi u Aziji

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica: + 1 %

Skokovi:

Australska burza  1.2 %

Južnokorejska burza 1.4 %

Hongkonška burza 1.2 %

(Tokjiska burza danas je zatvorena radi praznika u Japanu)

Porast burzi u Aziji: Usporavanje rasta američke inflacije

Dobro raspoloženje na azijskim dioničkim tržištima rezultat je objave podatka o usporavanju rasta američke inflacije s lipanjskih 9.1 % na 8.5 % u srpnju, što je također blago ispod očekivanja. Na taj je način potaknuta nada investitora u dionice da je inflacija u lipnju bila na svom vrhuncu. Nadaju se da bi njezino usporavanje moglo nagnati Fed na manje agresivno zaoštravanje monetarne politike u budućnosti. Fed je od ožujka podignuo ključne kamatne stope za 2.25-postotnih bodova, a tako oštar rast troškova zaduživanja probudio je zadnjih mjeseci strah na tržištima kapitala od recesije u SAD-u.   

Pad tečaja dolara najveći je u posljednjih 5 mjeseci

Na deviznim tržištima indeks dolara stagnira na 105.35 bodova, nakon što je prije nekoliko dana potonuo 1 %. To je najveći zabilježeni pad u zadnjih 5 mjeseci. Razlog padu dolara su smanjena očekivanja tržišnih sudionika o daljnjem tempu podizanja kamatnih stopa u SAD-u nakon boljeg od očekivanja srpanjskog izvješća o inflaciji. Ranija očekivanja daljnjeg Fedovog oštrog podizanja kamatnih stopa, naime, dosad su poduprla rast tečaja američke valute, zbog očekivanih viših prinosa. 

Tečaj dolara pritom je prema euru oslabio 0.84 %, te se  eurom ovih dana trguje po 1.0297 dolara. Poskupio je znatno i tečaj jena, za 1.6 %, na 132.3 jena za dolar.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.