KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Počeo je tjedan Svjetskog i Europskog novca

18.03.2024

Tjedan Svjetskog i Europskog novca obilježava se s ciljem poticanja financijske pismenosti i pametnog upravljanja novcem. Ovogodišnja poruka Svjetskog tjedna novca je “Zaštiti svoj novac za osiguranu budućnost”, dok Europski tjedan novca slavi desetljeće jačanja europskog financijskog obrazovanja s temom “Što dalje?”. U razdoblju od 18. do 24. ožujka 2024., nacionalno će se obilježiti Svjetski i Europski tjedan novca nizom aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o važnosti financijske pismenosti. Fokus je na osnaživanju pojedinaca za bolje upravljanje financijama za sigurniju budućnost. 

Cilj je potaknuti građane, posebno mlade, na aktivno razmišljanje o svojim financijama putem različitih aktivnosti poput radionica, seminara, konferencija, webinara, edukativnih igara i dijeljenja iskustava. 

Današnja konferencija naziva „Štedi, uloži i život posloži“ namijenjena je srednjoškolcima i studentima. Govornici na konferenciji podijelit će svoja iskustva o utjecaju financijske pismenosti na njihove karijerne putove. Kroz različite aktivnosti poput Male škole investiranja, kviza znanja i sajma financijske pismenosti, organizatori će se potruditi da sudionicima na pristupačan i razumljiv način približe teme financijske pismenosti. 

Počeo je tjedan Svjetskog i Europskog novca:

Poseban naglasak bit će stavljen na važnost razvijanja zdravih financijskih navika, planiranje za budućnost te razumijevanje ulaganja. Budući da je digitalizacija sveprisutna, a rizici od cyber prijetnji sve veći, u ovogodišnjem Tjednu novca bit će posebno istaknute teme financijskih prijevara.  

Prošlogodišnje istraživanje Eurobarometra među stanovnicima Europske unije ukazalo je na različite razine razumijevanja i ponašanja vezanih uz financije, što zajedno čini pokazatelje financijske pismenosti. Prema rezultatima, 18% ispitanika pokazalo je visoku razinu financijske pismenosti, dok 64% ima prosječnu, a 18% nisku razinu financijske pismenosti. Primijetile su se značajne varijacije među državama članicama EU, naglašavajući potrebu za ciljanom financijskom edukacijom, posebno za osjetljive skupine kao što su žene, mladi i osobe s nižim prihodima i obrazovanjem. 

Izvještaj OECD-a pod nazivom “Međunarodno ispitivanje financijske pismenosti odraslih” pokazuje izvrsne rezultate hrvatskih građana. Istraživanje, provedeno u 39 zemalja, uključujući 20 zemalja članica OECD-a, na gotovo 69.000 ispitanika u dobi od 18 do 79 godina, rezultiralo je prosječnim rezultatom financijske pismenosti od 62% za Hrvatsku. Posebno su se istaknuli u kategoriji financijskog znanja, postigavši 70%, što je tri postotna boda iznad prosjeka zemalja OECD-a.  

Izvor: mfin.gov.hr 

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.