KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Planirano je lansiranje novih narodnih obveznica

09.01.2024

Planira se lansiranje novih narodnih obveznica do kraja prvog kvartala kako bi se ostvarila dodatna financijska potpora. Za otprilike 20 dana, doći će vrijeme za naplatu dolarske obveznice iz 2013. godine koja pripada državi, no to neće nužno rezultirati hitnim izlaskom na međunarodno tržište; vjerojatno će se 1,3 milijarde eura duga koji dospijeva riješiti kroz korištenje obilnih depozitnih rezervi.

Planirano je lansiranje novih narodnih obveznica do kraja prvog kvartala

Već u prvim tjednima nove godine, nekoliko zemalja, uključujući Sloveniju, Mađarsku i Poljsku, provelo je financiranje putem emitiranja državnih obveznica, reflektirajući rastuće potrebe za financiranjem. Zaduživanje se pojačalo, potaknuto dijelom padom prinosa na tržištima dugova u proteklim tjednima i povećanom likvidnošću u međunarodnim fondovima nakon standardnog “zaključavanja” krajem godine. 

Dok se strahovi vezani uz inflaciju smiruju, pažnja se sve više usmjerava prema znakovima recesije u eurozoni i oporavku gospodarske aktivnosti, s analitičarima koji predviđaju moguće smanjenje referentnih kamatnih stopa Europske središnje banke u proljeće. 

Planirano je lansiranje novih narodnih obveznica do kraja prvog kvartala:

U kontekstu povećane globalne geopolitičke neizvjesnosti i izazovnijih financijskih planova za zaduživanje u 2024., stručnjaci za državne financije moraju pažljivo razmatrati tempiranje operacija financiranja.  

Hrvatska se, također, suočava s povećanim potrebama za financiranjem u 2024., posebno zbog planiranog većeg deficita u odnosu na prethodnu godinu. Ukupne otplate obveznica, kredita i zajmova iznose malo više od 4,5 milijardi eura, što, istina, predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu godinu (5,3 milijarde). Međutim, projicirani manjak u državnom proračunu povećava se sa 1,6 milijardi prema planu za 2023. na 4 milijarde eura ove godine. 

U konačnici, planirano je financiranje od približno 8,2 milijarde eura za 2024. godinu. Veći dio tog iznosa, odnosno 5,5 milijardi eura, namjerava se osigurati putem emitiranja vrijednosnih papira, pri čemu će 4,5 milijardi eura biti prikupljeno kroz izdanje obveznica, dok će preostala milijarda eura doći kroz povećanje iznosa kratkoročnog duga putem trezorskih zapisa. 

U zaključku, planira se izdanje novih narodnih obveznica do kraja prvog kvartala kako bi se pružila dodatna financijska podrška. Unatoč skorom dospijeću dolarske obveznice, očekuje se rješenje od 1,3 milijarde eura duga kroz upotrebu depozitnih rezervi. Ukupno financiranje za 2024. planirano je u iznosu od 8,2 milijarde eura, pri čemu će se veći dio, 5,5 milijardi eura, osigurati emitiranjem vrijednosnih papira, uključujući obveznice i kratkoročne dugove. 

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.