KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Pad svjetskih burzi. Kamatne stope i dalje će rasti.

27.02.2023

Pad svjetskih burzi uvelike je zabrinuo sve financijske stručnjake, ali i građane s obzirom na to da se očekuje rast kamatnih stopa. Globalna tržišta dionica su pala dok su prinosi američkih državnih obveznica porasli u petak nakon ekonomskih podataka jačih od očekivanih. Sve to potaknulo je zabrinutost da će Federalne rezerve produljiti svoj ciklus povećanja kamatnih stopa. Podaci Ministarstva trgovine pokazuju da je potrošnja građana, koja čini dvije trećine američke gospodarske aktivnosti, porasla za 1,8% u siječnju, što je najveći porast u gotovo dvije godine i premašuje procjene analitičara, prema anketi Reutersa.

Pad svjetskih burzi

Drugi podnaslov (H2)

Indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju ubrzao je za 0,6% prošlog mjeseca, što je najveći porast u 6 mjeseci, dovodeći indeks na 5,4% za 12 mjeseci do siječnja. Cijene dionica na svjetskim burzama prošloga tjedna pale su jer je sve jasnije da će zbog povišene inflacije kamatne stope središnjih banaka dosegnuti više razine. To se na tržištu nije očekivalo, kao što se nije očekivalo ni to da će se na njima se zadržati dulje vremena.

Dow Jones je na Wll Street-u pao 3 %, na 32.816 bodova, dok je S&P 500 pao 2,7 %, na 3.970 bodova, a Nasdaq indeks 3,3 %, na 11.394 boda. U siječnju je došlo do velikog rasta dok su u veljači indeksi izgubili dio tih dobitaka jer su splasnule nade da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamata. Svi posljednji podaci pokazuju da je američko gospodarstvo vrlo otporno na agresivno povećanje kamatnih stopa Feda. Prošloga tjedna objavljeno je da je u četvrtom lanjskom tromjesečju američki bruto domaći proizvod porastao 2,7 %, nešto manje od očekivanja analitičara.  

Pad svjetskih burzi:

 Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima neočekivano je pao što pokazuje da je tržište rada i dalje čvrsto.

Podaci o inflaciji i potrošnji i dalje su iznad očekivanja što znači da bi inflacijski pritisci mogli ostati pojačani dulje nego što se na tržištu očekivalo. To je razlog iz kojeg procjenjuju da će Fed povećati kamatne stope još minimalno 2 ili 3 puta, i to na 5,35 % do srpnja, a na tim će se razinama cijena novca zadržti do iduće godine.

Što se tiče europskih burza, cijene dionica prošloga tjedna su pale. Londonski FTSE indeks iznosio je1,6 %, dok je frankfurtski DAX pao 1,8 %, a pariški CAC 2,2 posto %.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.