KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Pad europskih burzi zabrinuo građane

19.09.2022

Pad europskih burzi koji se dogodio ovih dana zabrinuo je građane jer su postali svjesni toga da bi uskoro moglo doći do svjetske recesije. Prošlog su tjedna dionice na burzama doživjele veliki pad, a ovog tjedna to se nastavlja pa stoga i zabrinutost raste. Ako smo svjesni činjenice da je MMF najavio novo smanjenje procjena rasta globalnog gospodarstva sasvim je jasno i zašto.

Pad europskih burzi
Pad europskih burzi

Prošloga tjedna zabilježen je najveći gubitak u posljednja tri mjeseca. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 %, što je najniži postotak u dva mjeseca. Cijene su pale na svim tržištima: londonski FTSE indeks oslabio 0,62 % , na 7.236 bodova, frankfurtski DAX pao 0,55 %, na 12.662 boda, pariški CAC 1,25 %, na 6.001 bod, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio je u minusu 0,5 MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,5 %. 

Rizične investicije u ovakvom dobu nisu zanimljive ulagačima jer su ovoga tjedna na rasporedu sjednice čak 13 središnjih banaka u svijetu. U fokusu ulagača bit će dvodnevna sjednica američke središnje banke, koja završava 21. rujna. Očekuje se da će čelnici Feda ponovno povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova. No, dio njih smatra da bi Fed mogao povećati kamate i za cijeli postotni bod. Ne bi bilo neočekivano ni da kamate budu povećane idućih mjeseci. Trenutno se Fedove kamate kreću u rasponu od 2,25 do 2,50 %, a do kraja godine mogle bi dosegnuti raspon od 4 do 4,25 %. Iduće bi godine Fed mogao dodatno povećati cijenu novca, ako inflacijski pritisci ne počnu značajnije popuštati. 

Pad europskih burzi:

I od većine drugih središnjih banaka kao što su banke Švicarske, Engleske i Južne Afrike, očekuje se povećanje kamata.

Sve to dovodi do usporavanja globalnog gospodarstva, na što su prošloga tjedna upozorili Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka. MMF je nakon što je procjenu rasta smanjio na 3,2 % u srpnju, sada taj broj još spustio. Poručili su da će recesija u nekim zemljama biti neizbježna, ali ne može se sa sigurnošću tvrditi da će se to dogoditi u cijelom svijetu.

Svjetska je banka, s druge strane, poručila da globalno gospodarstvo možda kreće prema recesiji. Razlog tome jest to što središnje banke u svijetu zbog visoke inflacije povećavaju kamate. Tri najveća svjetska gospodarstva  SAD, Kina i eurozona našle su se u problemima te bilježe oštro usporavanje rasta. Mišljenje Svjetske banke je da bi i jedan lakši udarac njihovu ekonomiju mogao gurnuti u recesiju. Zabrinjavajuća je i mogućnost stagflacije, razdoblja sporog rasta gospodarstva, a visoke inflacije.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.