KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Očekuje se usporavanje inflacije na prosječnih 4%

05.02.2024

Očekuje se usporavanje inflacije na prosječnih 4% tijekom ove godine, prema najavama Hrvatske narodne banke (HNB). 

U siječnju ove godine nastavljen je trend usporavanja inflacije u Hrvatskoj. Prema prvoj procjeni Eurostata, godišnja inflacija, izražena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), značajno je opala na 4,8%, s obzirom na 5,4% u prosincu. Dodatno, usporavanje temeljne inflacije, koja ne obuhvaća cijene energije i hrane, bilo je izraženije u siječnju, spuštajući se na 5,2% u odnosu na 6,1% u prosincu.  

Očekuje se usporavanje inflacije na prosječnih 4% 1

Ovaj trend usporavanja inflacije obuhvatio je sve ključne komponente inflacije (osim energije) tijekom posljednjih mjeseci. On odražava značajan pad trenutačnih inflacijskih pritisaka od jeseni prethodne godine, uz oslabljen utjecaj prethodnih šokova kao što su porast cijena energenata i sirovina, poremećaji u lancima nabave te povećanje potražnje zbog ponovnog otvaranja gospodarstva. 

U kontekstu niskih trenutačnih inflatornih pritisaka, godišnja stopa inflacije kontinuirano se usporava, djelomično potaknuta povoljnim baznim učincima. To uključuje postupno isključivanje neuobičajeno visokih mjesečnih stopa inflacije koje su bile prisutne krajem 2022. i početkom 2023. godine. Posebno izraženo smanjenje inflacije cijena usluga u siječnju 2024. godine (na 7,3% u odnosu na 8,1% u prosincu 2023.) rezultat je porasta cijena određenih usluga nakon uvođenja eura. 

Očekuje se usporavanje inflacije na prosječnih 4%:

U siječnju 2024., značajan doprinos usporavanju ukupne inflacije dao je pad inflacije cijena industrijskih proizvoda (na 2,6% s 3,7%). 

Također, inflacija cijena hrane neznatno je usporila na 6,2%, s obzirom na 6,5% u prosincu. Nasuprot tome, inflacija cijena energije blago se povećala u siječnju (na –0,3% s –0,5% u prosincu), ali je i dalje negativna. 

Očekuje se prije svega smanjenje cijena hrane. Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku (DZS), inflacija, izražena nacionalnim indeksom potrošačkih cijena, u siječnju je usporila na 4,1%, u usporedbi s 4,5% zabilježenih u prosincu. Nakon porasta u prosincu, ukupna inflacija u europodručju, mjerenja harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), prema prvoj procjeni Eurostata, blago se usporila u siječnju (na 2,8% s 2,9% u prosincu). Osim toga, temeljna inflacija (koja ne uključuje cijene energije i hrane) u europodručju nastavlja s usporavanjem, s 3,4% u prosincu spuštajući se na 3,3% u siječnju. 

Ublažavanje intenziteta usporavanja inflacije u europodručju djelomično je pridonijelo ukidanje fiskalnih mjera koje su imale za cilj potporu kućanstvima kako bi ublažile učinke prethodnog porasta cijena energenata.  

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.