KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Očekivana gospodarska ekspanzija i rizici: Projekcije Hrvatske udruge poslodavaca

16.07.2023

Očekivana gospodarska ekspanzija koju je predvidjela Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) trebala bi iznositi čak do 4 %. Za hrvatsko gospodarstvo predviđa se pozitivna putanja jer Hrvatska udruga poslodavaca predviđa ubrzani rast BDP-a od 3,5 do 4 % u drugom tromjesečju ove godine. Ova optimistična perspektiva može se pripisati nekoliko čimbenika, uključujući stalna poboljšanja trgovinske bilance robe, snažan oporavak osobne potrošnje i stabilizaciju industrijske proizvodnje.

Očekivana gospodarska ekspanzija 1

Oprez je ipak potreban zbog određenih pokazatelja. Rast zaliha gotovih proizvoda kod proizvođača, uz pad produktivnosti rada u industrijskom sektoru po stopi od -1,1 % na godišnjoj razini, upućuje na potrebu opreza glede inozemne potražnje. Ipak, postoje znakovi stabilizacije u opskrbnim lancima.

Očekivana gospodarska ekspanzija:

Otpornost hrvatskog tržišta rada pridonijela je snažnom realnom rastu osobne potrošnje. Rast plaća je značajno ubrzan, popraćen solidnim rastom zaposlenosti i povećanjem turističke potražnje. HUP ističe te čimbenike kao elemente koji doprinose ukupnoj pozitivnoj gospodarskoj klimi. 

Projekcije ukazuju na povećanje BDP-a od 3 %, potkrijepljeno nevjerojatnim povećanjem plaća od 10 %. Tom skoku prvenstveno pridonosi značajan rast prihoda od turizma i rekordan priljev sredstava EU. Poslodavci očekuju povratak na suficit na tekućem računu platne bilance, u iznosu od približno 1,5 % BDP-a, u tekućoj godini. Osim toga, očekuje se nastavak nastojanja da se smanji vanjski dug.

Jačanje turističkih izgleda i snažnije tržište rada, zajedno s povećanim javnim ulaganjima iz EU fondova i značajnim poboljšanjima u energetskoj bilanci, potaknuli su HUP da revidira svoju procjenu rasta BDP-a za 2023. Nova projekcija iznosi 3,0 %, značajno povećanje od prethodne procjene od 1,0 %. Nadalje, HUP je povisio svoju prognozu rasta bruto plaća na 10,5 % (što odgovara 3-3,5 % u realnim vrijednostima) i rasta zaposlenosti na 2,7 %, potaknuto povećanim useljavanjem i procvatom gospodarskog okruženja.

Dok se gospodarski izgledi čine obećavajućim, bitno je priznati postojanje potencijalnih rizika. HUP upozorava na ponovno izbijanje energetske krize, geopolitičku nestabilnost, očekivanu recesiju u europodručju do kraja godine, visoku inflaciju, pretjerano stroge mjere središnjih banaka, volatilnost financijskih tržišta i pogoršanje uvjeta financiranja. Ovi rizici zahtijevaju pažljivo praćenje i upravljanje jer mogu imati značajan utjecaj na gospodarsku stabilnost Hrvatske. 

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.