KREDITNO POSREDOVANJE

Nova pravila osnažit će položaj potrošača naspram banki

01.08.2022

Nova pravila osnažit će položaj potrošača naspram banki kako u budućnosti ne bi dolazilo do teških financijskih posljedica za građane. Europarlamentarac Tomislav Sokol istaknuo je da su pregovori o izvješću bili „dugi i teški“, ali je u konačnici postignuta bolja zaštita potrošača: „U odnosu na dopuštena i prešutna prekoračenja na računima – tzv. minuse na računima, prijedlog Direktive bio je takav da bi banke bez prethodne najave ili davanja mogućnosti obročne otplate mogle zatražiti povrat tih minusa, što predstavlja pravnu nesigurnost za potrošače i izlaže ih neproporcionalnom riziku. Drugim riječima, ništa ne bi sprječavalo banke da sutra ukinu minuse i zatraže povrat dugovanja s osnove prekoračenja“.

položaj potrošača naspram banki

Uloženi amandmani usvojeni su i potrošačima će zajamčiti pravnu sigurnost jer banke neće moći tek tako ukinuti prekoračenje već će o prekoračenju morati obavijestiti potrošača u razumnom roku te mu ponuditi mogućnost obročne otplate. Prema podacima HNB-a, samo prešutna prekoračenja odobrena su za gotovo 1,8 milijuna potrošača, a koristi ih oko njih 840 tisuća. Uz to, novim pravilima zabranjena je i praksa slanja nezatraženih kreditnih kartica na kućne adrese potrošača i jednostrano povećanje limita prekoračenja na računima. Takva je praksa do sada u nekim slučajevima dovodila do još većeg zaduženja potrošača koji često nisu ni znali da raspolažu s povećanim limitom zaduženja na računima navedeno je u priopćenju ureda zastupnika.

Blaža pravila za određene skupine

Kako bi se izbjegla prevelika zaduženost građana odlučeno e da će se pravila o procjeni kreditne sposobnosti postrožiti, ali blaža pravila bit će primijenjena na one studentske kredite,  kredite za pokriće zdravstvenih potreba i osoba s invaliditetom. Na ovaj način planira se izbjeći zaduživanje na crnom tržištu kako bi se izbjegla prezaduženost ovih skupina. Osim toga, zabranjeno je i reklamiranje kredita koji bi eventualno mogli dovesti do prezaduženosti.

Položaj potrošača naspram banki:

Isto tako, banke više neće moći koristiti podatke o zdravstvenom stanju potrošača jer se novim pravilima uvodi pravo na zaborav.

U prošlosti, osobe oboljele ili one koje su izliječene od raka nerijetko su zbog bolesti bile diskriminirane za vrijeme ugovaranja različitih financijskih usluga kao što su osiguranja ili krediti pri čemu su bili prisiljeni ugovoriti usluge po bitno nepovoljnijim uvjetima što ukazuje na veoma loš položaj potrošača naspram banki. Kroz Direktivu o potrošačkim kreditima sada je uvedeno pravo na zaborav čime je osiguran jednak pristup financijskim uslugama za sve građane Europske unije koji su preživjeli bolesti kao što je rak.

Službeni podatci navode da o Direktivi o potrošačkim kreditima Europski parlament kao suzakonodavac odlučuje s Vijećem EU-a, a nakon što je u odboru EP-a izvješće usvojeno s 44 glasa za, jednim protiv i jednim suzdržanim, slijede pregovori s Komisijom i državama članicama.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.