KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Moguć rast kamata na neoročenu štednju?

08.05.2023

Moguć rast kamata na neoročenu štednju vijest je koja bi razveselila većinu građana, a na to upućuje kurs Europske središnje banke. Podsjetimo, ESB je trenutno pod vodstvom Christine Lagarde koja se trudi obuzdati podivljalu inflaciju. Ova nepovoljna situacija pokušava se riješiti još od srpnja prošle godine od kada je ESB šest puta zaredom povećavao referentnu kamatnu stopu. 

Moguć rast kamata na neoročenu štednju

Neki članovi Upravnog vijeća ESB-a u posljednje vrijeme su u više navrata pokušali javno nametnuti ideju o novom, znatnijem porastu referentne kamatne stope od 0,5 %. Većina stručnjaka očekuje manji porast od 0,25 %, saznaje Deutsche Welle. Referentna kamatna stopa za refinanciranje banaka će vjerojatno porasti na 3,75%. Ta stopa definira visinu kamatne stope po kojoj banke posuđuju novac od ESB-a na nešto dulji rok.

Rast kamata na neoročenu štednju:

U medijima se najveća pažnja pridaje kamatnoj stopi za refinanciranje banaka, ali za štediše je puno važnija visina kamata na depozite.

Od ožujka ona iznosi 3,0% – a ovih dana trebala bi rasti. To je kamatna stopa po kojoj banke kod ESB-a do idućeg poslovnog dana mogu kratkoročno “čuvati” višak likvidnih sredstava.

Ta je kamatna stopa važna za štediše jer je ona svojevrsni „benchmark” za ono što građani dobiju na svoje neoročene depozite kod banke.

Za ljude koji svoj kapital ne ulažu u neoročene depozite, već u dionice, takav kontinuirani restriktivni kurs ESB-a ne bi bio nužno pozitivan. Pierre Veyret, analitičar brokerske kuće ActivTrades kaže: „Ako bi čuvari monetarne unije prevođeni šeficom Christine Lagarde nastavili forsirati kurs snažnog rasta kamatnih stopa jače nego što se to do sada očekivalo, to bi onda “moglo povećati pritisak na dionice i druge vrste imovine koje prati i određeni rizik, odnosno otvoriti vrata jednoj snažnijoj korekturi na financijskim tržištima.”

Stručnjaci poput Maxa Herbsta iz FMH očekuju da će kamate i dalje rasti: „Tržišni akteri vrh očekuju tijekom ljeta, kada bi ESB mogao kamatnu stopu na depozite povećati na 3,8%.” To mišljenje dijele i Commerzbankovi ekonomisti Marco Wagner i Bernd Weidenfeld. U budućnosti, to bi značilo da bi ESB u dva navrata mogao povećavati kamatne stope i to svaki put za 0,25 postotnih bodova.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.