KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Manjinski dioničari: Tko je i kako ga se štiti

04.07.2022

Manjinski dioničari su osobe čiji je udjel u vlasništvu tvrtke ispod 50 % tj. svi partneri koji  posjeduju manje od polovice imovine tvrtke. Sasvim je logično zaključiti da u donošenju odluka najveću moć imaju većinski dioničari. Ipak, to ne znači da manjinski dioničari nikako ne mogu utjecati na odluke ili da su potpuno lišeni upravljanja poslovanjem. Kako bi se manjinskim dioničarima osigurala zaštita stvoren je institut trgovačkog prava po kojem zakon štiti male dioničare.

Manjinski dioničari

Prava manjinskih dioničara

  1. primaju aktivne dividende i mogu ostvariti dobit prodajom svojih vrijednosnih papira
  2. imaju pravo glasa na Glavnoj skupštini dioničara
  3. zadržavaju pravo na informiranje o odlukama tvrtke, mogu zatražiti računovodstvene i financijske podatke i dokumente
  4. mogu izabrati jednog predstavnika prije tvrtke
  5. u slučaju dokapitalizacije, društvo je obvezno ponuditi svim dioničarima dio novoizdanih vrijednosnih papira (dio se izračunava na temelju onoga što bi svaki partner trebao kako bi održao razinu sudjelovanja što je poznato kao pravo prvenstvene pretplate)

Manjinski dioničari: Kako ih se štiti?

Za prava i obveze dioničara vrijedi temeljno načelo u jednakom položaju dioničara, to znači da pod jednakim uvjetima oni imaju jednak položaj u društvu. Bit odnosa između većinskih i manjinskih dioničara je u tome da u glavnoj skupštini ukupan broj glasova manjinskih dioničara nije dovoljan da se ostvare interesi manjine, ako su oni suprotni interesima većine.

Kako bi se izbjegle zloupotrebe prava manjinskih dioničara kojima bi se moglo otežati djelovanje društva od strane jednog ili manjeg dijela dioničara, zaštita se redovito ne pruža baš svakom manjinskom dioničaru, već samo kvalificiranom manjinskom dioničaru, a ako se manjinski dioničari udružuju, kvalificiranoj manjini.

Manjinski dioničari:

Kvalificirani dioničar je onaj koji ima dionice koje čine zakonom ili statutom određeni najmanji udio u temeljnom kapitalu društva.

Osnovno pravo manjinskog dioničara je obavezno sazivanje glavne skupštine na zahtjev dioničara koji zajedno imaju udjele u visini 1/20 (5%) dijela temeljnog kapitala društva te pravo na objavljivanje predmeta odlučivanja na glavnoj skupštini u javnim glasilima, odnosno u glasilu društva. U zaštitu dioničara, ne samo kvalificirane manjine, nego svakog dioničara pojedinačno ubraja se i pravo dioničara da stavlja svoje prijedloge ili pravo da se suprotstavlja prijedlozima uprave i nadzornog odbora. Također, manjinski dioničari imaju pravo na obaviještenost o sazivanju skupštine, na obavijesti o poslovima društva koji su na dnevnom redu, pravo da sudskim putem zahtijevaju da im uprava dostavi obavijesti o točki dnevnog reda glavne skupštine.

Odluka kojom se dioničarima stavljaju dodatne obveze može se donijeti samo uz suglasnost svih dioničara na koje se to odnosi, a to vrijedi i za odluku kojom je za prijenos dionica koje glase na ime i privremenice potrebna suglasnost društva. Ako postoje vanjski dioničari, mora  im se isplatiti primjerena naknada, kao i otpremnina prilikom preuzimanja njihovih dionica.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.