KREDITNO POSREDOVANJE

Mađarska i EU: Postoji li mogućnost izlaska ove zemlje iz unije?

29.08.2022

Mađarska i Europska Unija već neko vrijeme njeguju prilično zategnute odnose, a sve zbog ruske invazije na Ukrajinu. Točnije, zbog Mađarskog stava i odnosa prema Rusiji. Nakon pokretanja vojne operacije Rusije u Ukrajini, Budimpešta je krajem veljače ostala relativno neutralna na način da je odbila poslati oružje Kijevu za razliku od većine svojih susjeda što je tada pomalo protumačeno i kao suptilna podrška Rusiji. Naime, iako je Mađarska vlada u više navrata poručila kako osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu, u travnju nisu podržali sankcije koje je Europska Unija odlučila nametnuti okupatoru po pitanju nafte i plina.

Mađarska i EU
Budimpešta

Izjava češkog ministra europskih poslova odjeknula Europom

Izjava koja je odjeknula u cijeloj EU, ali i Mađarskoj ona je češkog ministra europskih poslova Mikulaša Beka koji je rekao da Mađarska riskira izlazak iz Europske Unije radi svog odnosa s Rusijom. Bek je upozorio da bi zbog svog stava prema državi koju cijela Unija smatra okupatorskom silom, Mađarska mogla biti primorana otići iz EU. Nakon Bekove izjave na vidjelo su izašle i druga „šuškanja“ vezana za ovu temu od kojih je najglasnije ono da pojedine zemlje Unije zapravo već neko vrijeme priželjkuju odlazak Mađarske te smatraju da bi u tom scenariju ona za sobom povukla i Poljsku. Govori se kako te dvije zemlje ne štite vrijednosti koje promiče EU, uzimaju novac, a ne poštuju pravila i norme demokratskog svijeta.

Zastave
Hoće li Mađarska napustiti EU pitanje je koje se sve glasnije postavlja

Ministar Bek rekao je: „Mađarska je, po mom mišljenju, prešla dug put, stigla do praga ambisa, i sada mora odlučiti želi da li da se vrati s tog praga ili da riskira skok, a o čijim posljedicama ne želim ni špekulirati.“ Izjavio je da je teoretski moguće da Mađarska napusti EU ako se ovakvo stanje nastavi.

 

Mađarska i EU:

list Magyar Nemzet (“Mađarska nacija”) vrlo često ima ulogu poligona za testiranje putem kojeg vlada ispituje javno mnijenje o određenim državnim pitanjima, ali bez da direktno postavi pitanje. 

Posljednje takvo „pitanje“ bilo je upravo ono o temi izlaska Mađarske iz Europske Unije. U članku o kojemu govorimo pisalo je: „Sada napokon ozbiljno moramo razmotriti naš mogući izlazak iz saveza država koji krvari iz tisuća rana, pokazuje imperijalne simptome i ponaša se podcjenjivački i arogantno prema svojim istočnoeuropskim članicama. Naši putevi su se razdvojili. Dok Zapad već potpuno svjesno raskida s kršćanskim moralom i svjetskim poretkom i umjesto toga najavljuje izgradnju kozmopolitskog, bezličnog svjetskog društva, koje se oslanja na bezgraničnu samodopadnost i samouništenje individue. Mi, Mađari, Poljaci i Srednja Europa se čvrsto držimo naših tisućljetnih kulturnih i vjerskih temelja.“

Što će se događati u budućnosti i hoće li se s Mađarskom ponoviti isti scenarij koji se prije nekoliko godina dogodio s Velikom Britanijom ostaje vidjeti, ali po svemu sudeći na to će uvelike utjecati ishod rata u Ukrajini.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.