KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Lažna bolovanja će se strogo kažnjavati

24.10.2022

Lažna bolovanja praksa su koja je nažalost poznata u poslovnom svijetu već dugi niz godina, a kojoj je do sada bilo teško stati na kraj. Vjerujemo da je mnogim zaposlenicima različitih tvrtki više puta u životu palo napamet ostati kod kuće jer im se taj dan jednostavno nije dalo ići na posao. U takvim trenutcima većina, naravno, koristi svoje slobodne dane na koje imaju potpuno pravo. No, uvijek se pronađe i netko tko nema namjeru koristiti svoje slobodne dane na ovaj način te će radije otići do svog doktora i od njega zatražiti bolovanje kako bi izbjegao odlazak na posao i trošenje slobodnih dana, a pritom normalno zarađivao.

Lažna bolovanja

Ministarstvo zdravstva najavilo je da će od početka iduće godine doći do promjene u kontroliranju propisanih bolovanja. Naime, razgovara se o strožim pravilima: kontrolirat će se rad doktora, ali bit će moguće i da kontrolor HZZO-a i vama pokuca na vrata za vrijeme bolovanja. U slučaju utvrđenih nepravilnosti i kršenja zakona novčana kazna za liječnike mogla bi iznositi od 660 eura do 2650 eura, a za pacijenta od 1060 eura do 1990 eura. Lažna bolovanja smatrat će se ustanovljenima ako pacijent “namjerno sprječava ozdravljenje” ili tijekom bolovanja radi neke druge, primjerice poljoprivredne poslove.

Ministarstvo zdravstva u zakonskim izmjenama, upućenima u javnu raspravu, predložilo je povećanje maksimalnog iznosa participacije s 2000 na 4000 kuna, a planira se i povećanje iznosa participacije za bolničke usluge onim pacijentima koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje. Ministarstvo se nada da će ove mjere, ako se zakonski osnaže, pridonijeti održivosti zdravstvenog sustava.

Lažna bolovanja:

Strože kazne mogle bi se početi primjenjivati početkom 2023. godine.

Zakon o obveznom zakonskom osiguranju i Zakon o zdravstvenoj zaštiti dva su ključna zdravstvena zakona koji su u javnoj raspravi od 3. studenog radi mogućih izmjena kojima se nastoji započeti reforma cjelokupnog zdravstvenog sustava. Zakonskim izmjenama predviđa se i uvođenje preventivnih zdravstvenih pregleda.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.