KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Kreditne kartice i njihov utjecaj na kreditnu sposobnost

14.11.2022

Kreditne kartice nešto su što većina nas posjeduje, ali malo tko je svjestan njihovog utjecaja na kreditnu sposobnost. Posjedovanje ovih tankih čuda omogućava nam nošenje velike količine novca sa sobom bez da zauzima previše prostora. To je svakako jedan od razloga zašto ih toliko volimo. Praktično je i to što je plaćanje s njima izuzetno jednostavno i ne zahtjeva baš nikakav napor, za razliku od gotovine koju morate prebrojati prije nego njome nešto platite. Ponuda kartica zaista je velika i svaka banka nudi nekoliko vrsta kreditnih kartica. Ipak, trebali biste biti na oprezu i ne uzimati previše kreditnih kartica kako vam one ne bi predstavljale previše veliko financijsko opterećenje.

Kreditne kartice

Kako utječu na našu kreditnu sposobnost?

Kada se odlučujete za podizanje kredita, ono što će odlučivati o tome hoćete li taj kredit na kraju i moći dobiti jest vaša kreditna sposobnost. Za vrijeme realizacije kredita, prije nego isplate novac, banke provjeravaju zaduženost i urednost svojih klijenta kako bi znali jeste li pogodan kandidat koji će dani kredit biti u mogućnosti vraćati u budućnosti. Provjera se vrši putem OSR sustava unutar kojeg se nalazi popis svih zaduženja – između ostalog i kreditnih kartica.

 

Kreditne kartice:

Radi se o sustavu koji daje popis svih kreditnih zaduženja klijenta te podatke o urednosti i podmirivanju.

Sustav obrađuje identifikacijske podatke, podatke o postojećim, podmirenim i zatvorenim kreditnim obvezama.  U podatke o postojećim, podmirenim i zatvorenim kreditnim obvezama spadaju vrsta obveze, ukupan iznos, jeste li dužnik, sudužnik ili jamac, iznos i periodičnost anuiteta ili rate, urednost podmirivanja, broj dospjelih neplaćenih obveza, iznos dospjelih neplaćenih obveza, broj dana u zakašnjenju ispunjenja obveza.

Moguće je podići kredit putem kreditne kartice

Ugovaranje kredita putem kreditne kartice ostaje jednim od najčešćih načina i oblika zaduženja unatoč tome što podrazumijeva veće troškove obrade kreditnog zahtjeva, višu nominalnu kamatnu stopu i kraći rok otplate. Razlog zašto je tome tako za većinu je vrlo jasan – jednostavnost. Ako je vaša kartica uredna nitko vas prilikom ugovaranja kredita neće tražiti dokumentaciju kojom inače morate dokazati kreditnu sposobnost.

Gdje je onda u svemu tome problem i negativan utjecaj ovakvog zaduživanja?

Ako vam se dogodi da svoje obveze niste u mogućnosti izvršavati izdavatelj kartice i dalje naplaćuje redovnu kamatu, zateznu kamatu prema kašnjenju, članarinu i slične obveze sve dok se to dugovanje ne podmiri. A ako dođe do toga da se dugovanje ne podmiri, ovaj neuredan zapis ostaje u OSR izvješću što bi kasnije moglo nepovoljno utjecati na podizanje nekih drugih, većih i važnijih kredita.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.