KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Kovanje eurokovanica trebalo bi završiti ove godine

20.02.2023

Kovanje eurokovanica u ovoj se godini nastavlja te je prognoza da će svih 650 milijuna kovanica biti iskovano do kraja godine. Velik dio posla, točnije njih 405 milijuna, iskovano je u pet mjeseci prošle godine radi čega se radilo u čak tri smjene – 24 sata dnevno.

U suvremeno opremljenoj kovnici novca izrađuju se i numizmatičke kovanice, zlatnici i srebrnjaci, a pripremaju se i za moguću proizvodnju eurokovanica za druge članice Europske unije.  Posebnu pozornost javnosti izazvala je najmanja kovanica na svijetu – zlatnik Hum promjera ni dva milimetra.

Kovanje eurokovanica

“U ovoj godini imamo u principu istu količinu kovanja po minuti, nekih 4 do 4.5 tisuća je prosjek, ali s obzirom na smanjenu količinu pločica za kovanje koje dobivamo od dobavljača, radimo malo umanjenijim tempom”, dodao je direktor proizvodnje u Hrvatskoj kovnici novca.

Kako bi se dosegnula planirana količina kovanica eura koje će zamijeniti kune bit će potrebno izraditi još oko 200 milijuna eurokovanica. Ipak, zasad je teško procijeniti kolike će biti redovite potrebe za kovanicama u idućim godinama te se trenutno rade procjene vezane za to kakve će biti potrebe za iduću godinu.

Kovanje eurokovanica:

Zanimljiv je podatak da minuti iz strojeva izađe oko 4000 hrvatskih eurokovanica.

“Nama je bio izazov da, osim na euru, pokažemo i na drugim područjima da smo sposobni napraviti nešto više. Tako je bila ideja zašto mi ne bismo napravili najmanju kovanicu i napravljena je. Sretno rješenje za motiv je Hum, koji ima status najmanjeg grada na svijetu”, istaknuli su.

Hrvatska kovnica novca ušla je u uski europski krug od samo 17 akreditiranih za proizvodnju eurokovanica pa je otvorena mogućnost da se u budućnosti javlja i na natječaje za kovanice koje raspisuju druge članice Europske unije, objavio je HTV. Prema svemu sudeći, izrada eurokovanica u Hrvatskoj teče prema planu pa bismo ove godine trebali ispuniti sve zadane ciljeve pa ne bi trebalo doći do nedostatka kovanica u opticaju.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.