KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Kako uštedjeti na gorivu za automobile?

27.06.2022

Kako uštedjeti na gorivu za automobile jedno je od gorućih pitanja u ovim nesigurnim vremenima krize i visoke inflacije. Poražavajući je podatak da Hrvati od svih nacije EU, najviše novca izdvajaju kako bi platili gorivo. Nevoljama ovdje nije kraj jer se Hrvatska nalazi među 25 zemalja s najskupljim benzinom u cijelom svijetu te im država uzima najveći dio od cijene goriva. Porezi i trošarine čine više od 60% cijene goriva u Hrvatskoj. Nabavna cijena iznosi 30-35% od ukupne cijene, a marža trgovaca iznosi 5-10%. Iako vam se situacija čini bezizlazna i deprimirajuća, moramo vam reći da ipak postoje načini na koje možete malo uštedjeti i u ovom području života.

Kako uštedjeti na gorivu

Uštedite na gorivu pomoću ovih savjeta

  1. Vozite manje – Započnimo najprije s očitim savjetom koji glasi: Ako ne morate, ne putujte automobilom. Ako vam se posao ili trgovina nalaze u blizini doma i potrebno vam je, recimo, 15 minuta hoda do jedne ili druge destinacije – ne budite lijeni i prošećite. Možete se odvesti i biciklom. Osim što ćete uštedjeti na gorivu, pomoći ćete u očuvanju okoliša! Ukratko: Ne idite automobilom osim ako se radi o dugačkim relacijama ili prenošenju velikog tereta.

2. Maknite nepotreban teret iz automobila – Mnogi ljudi u automobilima drže stvari za koje su zaboravili da su tamo, a ostavili su ih u prilikama kada nisu znali kamo bi ih stavili. Logičan izbor bio je jednostavno ih ostaviti u prtljažniku. Zašto je to loše? Što je automobil teži, to će mu trebati više goriva da bi se pokrenuo što automatski znači da trošite više novca sasvim nepotrebno. Alati koje ne koristite svakodnevno i krovni nosači stvaraju nepotreban dodatan teret pa bi bilo najbolje da ih se riješite i skladištite ih do iduće prilike u kojoj će vam zbilja zatrebati.

Kako uštedjeti na gorivu:

Automobil na svakih 100 kilograma težine tereta prosječno troši do pola litre goriva više, na svakih 100 kilometara puta.

3. Održavajte vozilo – Neodržavano vozilo u konačnici košta mnogo više od onog koje se pravovremeno servisira. Odmah uočeni manji kvarovi možda će vas koštati nekoliko stotina kuna, ali zamislite što će se dogoditi ako ih pustite da se pretvore u velike koji će vas na kraju koštati nekoliko tisuća.

Pravovremeni servis automobila omogućava neometanu vožnju
Pravovremeni servis automobila omogućava neometanu vožnju

4. Putovanja planirajte unaprijed – Nenadana putovanja, iako uzbudljiva, predstavljaju i nenadani trošak. U ovo doba inflacije možda bi bilo pametno više planirati i izbjegavati impulzivna putovanja. Ovdje mislimo i na banalna putovanja automobilom do trgovine; razmislite što ćete jesti idući tjedan, odvezite se do trgovine i kupite namirnice koje možete zamrznuti te kuhati tokom idućeg tjedna. Napravite sve kako biste što manje vremena provodili vozeći se automobilom.

5. Rad na daljinu – ako radite posao koji se objektivno može obavljati na daljinu, a vaš šef ne bi imao ništa protiv toga da u ured dolazite samo nekoliko dana u tjednu, iskoristite to. Osim što ćete uštedjeti na gorivu, vjerujemo da ćete biti i pod manjom količinom stresa što je u konačnici još važnije.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.