KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Jeste li upoznati s pojmom INKASO?

05.09.2022

Inkaso je pojam kojim se označuje postupak naplate dužne svote od dužnika putem banke uz prezentaciju odgovarajućih dokumenata. Ti su dokumenti unaprijed dogovoreni od strane dužnika i vjerovnika, tj. uobičajeni su.

U postupku sudjeluju vjerovnik (prodavalac) kao bančin nalogodavac, banka koja je primila nalog nalogodavca i koja će mu doznačiti primljenu svotu, banka koja naplaćuje dokumente, banka koja prezentira dokumente i dužnik (kupac) koji je prodavaocu dužan platiti cijenu ugovorene robe.

Inkaso

Ipak, naglasimo kako nije nužno sudjelovanje 3 banke budući da banka čija je zadaća da naplaćuje dokumente, istovremeno ih može i prezentirati, ali i obrnuto. Odnos između nalogodavca i banke mogao bi se kvalificirati kao nalog ili komisija, dok se u njemačkom pravu kvalificira kao ugovor o djelu. Na temelju bančina prihvata naloga, banka je u mogućnosti pozvati kupca da preuzme dokumente koje je primila od prodavaoca (svog nalogodavca) uz istovremeno plaćanje ili akceptiranje mjenice prodavaoca.

Postoje dva načina naplate:

Prvi način naplate nosi naziv documents against payment (D/P), dok je ime drugog  documents against acceptance (D/A).

U slučaju da kupac odbije, banka vraća dokumente prodavaocu uz obavijest o kupčevu odbijanju. Banka pri tome ne odgovara prodavaocu za naplatu, već samo za podnošenje dokumenata kupcu uz poziv za plaćanje i za postupanje u cijelom poslu s razumnom pozornošću.

Inkaso:

Riječ inkaso preuzeta je iz talijanskog jezika – tal. incasso.

Postoje dvije vrste inkasa: “čisti inkaso” (clean collection) i “dokumentirani inkaso” (documentary collection). 

Razlike između ove dvije vrste inkasa mogu se pronaći u načinima upućivanja dokumenata kupcu. 

 

Prvi izraz (čisti inkaso) odnosi se na slučaj kad prodavalac upućuje trgovačke dokumente izravno kupcu, a financijske preko banke. Drugi slučaj kad prodavalac i jedne i druge dokumente upućuje kupcu preko banke. Za dokumentarni inkaso postoje pravila koja je uobličila Međunarodna trgovačka komora i objavila u publikaciji br. 322 pod naslovom “Jedinstvena pravila za dokumentarni inkaso” (Uniform Rules for Collections).

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.