KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Investicijski fond

12.09.2022

Investicijski fond su institucionalni investitori (registrirani kao kompanije) koji prikupljaju novčana sredstva široke javnosti. Ovdje se najčešće radi o sredstvima individualnih investitora te se ta sredstva plasiraju u dugoročne ili kratkoročne investicije. Pojedinačni investitori često pristaju na ovakav način poslovanja upravo iz razloga što putem njega izbjegavaju rizik, šire portfelj, smanjeni su prometni troškovi kada se radi o velikim transakcijama, osigurana je likvidnost te je zagarantirano profesionalno upravljanje. 

Investicijski fond

Ne postoji samo jedan ovakav fond, već nekoliko vrsta fondova. Oni se razlikuju po naknadama organizatora, neki u portfelju kombiniraju dionice i obveznice, neki nose fiksni prihod, razlikuju se i po organizaciji, a mnogi su specijalizirani (za industriju, po teritorijalnom principu, po veličini kompanija u koje vrijednosno ulažu i sl.).

Otvoreni i zatvoreni fond

a) OTVORENI FOND

Otvoreni fond podrazumijeva promjenjiv broj udjela. Kada dolazi do ulaganja u njega, broj udjela se povećava te s njime i veličina fonda. Ako određeni investitor to zatraži, fond mora reotkupiti prodane udjele što za sobom povlači smanjenje broja udjela u fondu i njegove veličine. Kod ovog tipa fonda ne postoji ograničenje u broju udjela, a fondovi se šire ili smanjuju ovisno o potražnji.

b) ZATVORENI FOND

Kada govorimo o zatvorenm fondu važno je znati da se ovdje stvara skup vrijednosnica, udjeli se prodaju u kratkom vremenskom periodu po ponudbenoj cijeni. Kod ovog fonda nema reotkupa udjela te je broj tih udjela fiksan. Udjeli se preprodaju na otvorenom tržištu ili mogu biti prodani organizatoru fonda. 

Investicijski fond:

Zatvoreni fond = closed-end fund

Ovakvi investicijski fondovi zapravo su oblik okrupnjivanja pojedinačnih, obično malih uloga u jedan veliki iznos, kojim se na financijskom tržištu mogu postizati navedene prednosti. Pravno se vode kao kompanije, ali trebalo bi ih shvaćati kao skup udjela u velikom broju vrijednosnica organizacijski i upravljački objedinjenih u fondu. U pravilu fondovi ne ulažu u realne plasmane, već im se aktiva sastoji od vrijednosnica.

Početak poslovanja društva za upravljanje fondovima odobrava Komisija za vrijednosne papire. 

Odobrenje se može dobiti nakon što se utvrdi da društvo ispunjava propisane uvjete. Na temelju odobrenja Komisije, osniva se investicijski fond – odobravaju mu se statut i prospekt. U slučaju otvorenog fonda to je zasebna imovina, bez pravne osobnosti, koja se nalazi u okviru društva za upravljanje fondovima. Kod zatvorenih fondova radi se o  dioničkom društvu koje osniva i kojim upravlja društvo za upravljanje fondovima. U svakome slučaju imovina fonda mora biti odvojena od imovine društva za upravljanje fondovima.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.